In de schappen van Kort Shoes vindt u kwaliteitsschoenen.
In de schappen van Kort Shoes vindt u kwaliteitsschoenen. Foto: © Bob Awick

Kort Shoes verdwijnt na 118 jaar uit het straatbeeld van Bussum

Bedrijven

BUSSUM Het is bijna niet voor te stellen, maar Kort Shoes verdwijnt uit Bussum. Na de zomer - op 30 september 2021 - sluit de winkel voorgoed. Tot die tijd is de winkel getransformeerd naar een outlet en is alles in de uitverkoop. Een walhalla voor schoenliefhebbers! Alweer een traditioneel, echt familiebedrijf - een van de oudste van Bussum - dat haar deuren gaat sluiten. Al jaren een vast gezicht in het straatbeeld. 

Kun je in één zin vertellen waar Kort Shoes voor staat? “Onze kracht is de unieke combinatie van kwalitatief hoogwaardige en alledaagse en trendsettende, modieuze modellen”, zegt Bastiaan Kort, vierde generatie. Voor een goede prijs/kwaliteit-verhouding, eerlijke handel en een hoog service- en adviesniveau is (en was) de klant bij Kort Shoes absoluut aan het juiste adres.”

Waarom gaat de winkel dicht, want Kort Shoes is toch een gezond bedrijf? “Jazeker, maar verschillende redenen hebben ertoe geleid dat wij deze keuze bewust hebben gemaakt. De wereld verandert in snel tempo. Dat is goed en mooi, maar heeft ook consequenties. Winkelstraten moeten worden aangepast aan het nieuwe retailsysteem. Dat wil zeggen: hoge kortingen, lagere marges, verkoop via internet, macht van de merken en het ‘show-rooming’ heeft ons doen besluiten de detailhandel te verlaten.”

Gaf Covid-19 de doorslag? “Nee dat niet, maar de pandemie heeft ons natuurlijk ook enorm geraakt.” Wat wel heeft bijgedragen aan het besluit van Bastiaan Kort is dat veel (vaste) klanten, ook tijdens corona, steeds minder vaak de weg naar het centrum van Bussum weten te vinden. “Helaas wordt er niet altijd lokaal geshopt. Het drukke sociale leven wat we tegenwoordig allemaal hebben zorgt ervoor dat er minder gewinkeld wordt en meer tijd wordt besteed aan sporten, vrienden, etentjes et cetera.”
Vervolgens voegt de ondernemer aan dat rijtje ook nog toe: de afnemende behoefte en waardering voor een handgemaakt Europees product. “Als het goedkoper uit China komt, is het ook vaak prima. Het bedrag of de korting is soms meer doorslaggevend als de herkomst, leersoort of maakwijze. Als de dames op leeftijd ook al op kunststof gympjes gaan lopen, dan is de lol er voor mij wel af. Daarnaast wordt de detailhandel bemoeilijkt door leveranciers die in een eigen webshop hun schoenen direct verkopen aan de consument. Ook met het openen van diverse outlet-centra in heel Nederland wordt de modehandel verstoord. Dat zorgt voor onrust. Alles bij elkaar maakt dat we de detailhandel minder leuk vinden.”

Hoe reageren de klanten? “Zij schrikken zich een hoedje, maar als we hen de reden van stoppen uitleggen, vinden ze het een stoer besluit.” Ondertussen staat nu de winkel dagelijks vol met consumenten (”superfijn”). Wat is er allemaal in de opheffingsuitverkoop te koop? “Alles”, zegt Bastiaan. “Alle schoenen uit het magazijn, maar ook alle accessoires en onderhoudsmiddelen.”

Wat gaan jullie hierna doen? “Het roer gaat letterlijk en figuurlijk om. Ik ben een bedrijf begonnen: Bootmanus.nl en ik ontzorg de bootbezitter. Daarnaast geef ik vaartrainingen en in- en verkoopadviezen.” Zijn vrouw Thekla gaat dat met theekcares.nl doen voor ouderen en mantelzorgers. Zij heeft als slogan: ‘Ontzorgen met plezier’.

Bastiaan Kort en zijn vrouw Thekla hopen u de komende tijd te zien. De outletvoorraad wordt met nieuwe- en seizoensgebonden modellen dagelijks aangevuld.

Uit de krant

!

Uit de krant

Logo
Afbeelding
'Heb alles wat een mens gelukkig kan maken' Voormalig VVD-wethouder Jorrit Eijbersen geniet volop van burgemeestersbaan Mensen 17 aug, 15:04
Logo
Afbeelding
Coördinator vreest dit najaar voor forse cliëntentoename Ook bij Gooise Voedselbank geen sprake van zomerdip regio 17 aug, 14:16
Afbeelding
Nieuw lesjaar van Stichting Raja Yoga ’t Gooi gaat weer van start Algemeen 17 aug, 14:00
Logo
Afbeelding
Traject Almere-Hilversum is hiermee afgedekt GO Sharing introduceert elektrische deelscooters en e-bikes in Gooise Meren Bedrijven 17 aug, 09:09
Afbeelding
Leesclubs in Naarden en Bussum zoeken nieuwe leden Algemeen 17 aug, 08:43
Afbeelding
Politie rekent twee mannen in; verdachten in onderzoek naar brand en schietincident Naarden Politie 16 aug, 17:37
Logo
Afbeelding
De ware helden van de club Of hij een keer wilde klokken? Nu zit Willem al bijna 30 jaar bij de triatlon regio 16 aug, 17:00
Afbeelding
Brandweer Bussum verwijdert gevaarlijk grote tak boven voetbalveld 112 16 aug, 11:51
Voorproefje Muidernieuws Extra? Schrijf je in voor de dagelijkse nieuwsbrief