Steeds minder mensen doen een beroep op het UWV.
Steeds minder mensen doen een beroep op het UWV. Foto: Hans Peijs

UWV: Aantal vacatures voor eenvoudig werk in Gooi en Vechtstreek lager dan voor corona

Bedrijven

REGIO - Het aantal WW-uitkeringen in de arbeidsmarktregio in de regio ‘t Gooi en de Vechtstreek daalde ook in september verder. De afgelopen maand kwam dit aantal uit op 3.559. Daarmee verstrekte UWV 74 WW-uitkeringen minder dan in augustus 2021, een daling van 2 procent. De landelijke daling in de afgelopen maand was 2,2 procent.

De seizoensinvloeden, die jaarlijks voor een lichtere daling of zelfs een stijging zorgen na de zomervakantie, zijn dit jaar veel minder zichtbaar dan in de jaren voor corona. Onder de werkzoekenden bevinden zich relatief veel personen met maximaal een mbo-1 diploma (16 procent). 

Opnieuw gedaald

Het aantal WW-uitkeringen lag eind juli in de arbeidsmarktregio ‘t Gooi en de Vechtstreek op 3.559. Dat is een afname van 2 procent (-74 WW-uitkeringen) ten opzichte van augustus dit jaar. Ook landelijk nam het aantal uitkeringen in augustus af. Deze daling was met 2,2 procent iets sterker dan die in de arbeidsmarktregio Gooi en Vechtstreek. Het WW-percentage bleef gelijk en kwam deze maand wederom uit op 2,6 procent van de regionale beroepsbevolking. Het landelijke WW-percentage daalde met 0,1 procentpunt en kwam uit op 2,2 procent van de Nederlandse beroepsbevolking.

In ‘t Gooi en de Vechtstreek verstrekte UWV eind augustus 2021 ruim 16 procent van de lopende WW-uitkeringen aan werkzoekenden met ten hoogste een mbo-1 diploma. Het gaat dan om 575 van de in totaal 3.559 lopende WW-uitkeringen. De meeste van deze werkzoekenden hadden per augustus 2021 in ‘t Gooi en de Vechtstreek een WW-uitkering na een uitzendbaan of werk bij een bedrijf in de overige commerciële diensten, horeca & catering, zorg & welzijn of detailhandel. Werkzoekenden met dit opleidingsniveau ervaren in detailhandel en horeca relatief veel concurrentie van scholieren en studenten.

Weinig beschikbaar

Werkzoekenden met ten hoogste een mbo-1 diploma zijn doorgaans aangewezen op werk op beroepsniveau 1. Het gaat dan om eenvoudige of routinematige werkzaamheden waarvoor een elementair of lager onderwijsniveau vereist is. Werkgevers zochten voor dit soort werk in ‘t Gooi en de Vechtstreek het vaakst naar werknemers voor de functie van magazijn- & expeditiemedewerker, vakkenvuller / kassahulp, productiemedewerker, schoonmaker & huishoudelijk medewerker.

UWV raamde voor ‘t Gooi en de Vechtstreek het aantal openstaande vacatures op beroepsniveau 1 aan het eind van het tweede kwartaal 2021 op 500. In vergelijking met het einde van het tweede kwartaal 2019 staan medio 2021 22 procent minder vacatures open op dit beroepsniveau. Er heeft zich ten opzichte van het einde van het tweede kwartaal 2020 met 34 procent meer openstaande vacatures een behoorlijk herstel voorgedaan. In ‘t Gooi en de Vechtstreek wordt per eind tweede kwartaal 2021 in ongeveer een achtste deel van de in totaal 4.150 openstaande vacatures werk aangeboden op beroepsniveau 1.

Praktijkleren

Mensen op dit beroepsniveau kunnen op een aantal manieren hulp krijgen om hun kansen op de arbeidsmarkt te vergroten. Allereerst kunnen zij terecht bij het Regionaal Mobiliteitsteam. UWV, gemeenten, sociale partners en onderwijs werken daarin samen om de gevolgen van de crisis op te vangen. Het Mobiliteitsteam helpt (bijna) werkzoekenden onder andere inzicht te krijgen in waar kansen liggen op de arbeidsmarkt en bij het onderzoeken van ontwikkelingsmogelijkheden. Bijvoorbeeld met behulp van de overzichten Kansrijke beroepen en Overstapberoepen van UWV. Ook de Inspiratiekaart die samen met onder meer SBB is ontwikkeld, biedt daarvoor aanknopingspunten.

Zo wordt duidelijk waar de kracht en de kansen van een werkzoekende liggen. Vervolgens kan voor mensen op beroepsniveau 1 het zogenoemde praktijkleren een goede route naar werk zijn. Praktijkleren heeft als doel het behalen van een mbo-diploma of
-certificaat of het verkrijgen van een praktijkverklaring. Zo’n verklaring is bedoeld voor degenen voor wie een diploma of certificaat nog een stap te ver is. Het gaat bij de verklaring om kortdurende scholing op de werkvloer om eenvoudige werkzaamheden aan te leren. Meer informatie over praktijkleren staat hier.

Uit de krant

!

Uit de krant

Logo
Afbeelding
Mogelijk in 2023 terugkeer van Proeverij van Gooise koren Bonte mix van koren zingt voor groot publiek; hele gezellige drukte in Naarden-Vesting Cultureel 26 sep, 16:16
Afbeelding
Geweldig buurtfeest in Muidense wijk Noordwest Buurt & wijk 26 sep, 12:48
Afbeelding
Auto vanaf station Bussum-Zuid gestolen 112 26 sep, 12:03
Afbeelding
Wethouder Luijten en voorzitter BFC openen nieuw kunstgrasveld Sport 26 sep, 10:00
Logo
Afbeelding
Achterstallig loon is inzet Geschil tussen werkneemster en baas van Bos en Hei in Naarden; schikking tussen beide partijen blijft uit Algemeen 26 sep, 07:00
Afbeelding
Ondergrondse container opgeblazen met bom in Bussum foto’s 25 sep, 19:00
Logo
Afbeelding
Van de Historische Kring Het ontstaan van Bussum Algemeen 25 sep, 10:55
Afbeelding
De Grote Clubactie 2022: 14 clubs doen mee in gemeente Gooise Meren Sport 25 sep, 07:59
Voorproefje Muidernieuws Extra? Schrijf je in voor de dagelijkse nieuwsbrief