Lotte en Charles, dochter en vader, staan trots in de kapsalon die Charles veertig jaar geleden is begonnen.
Lotte en Charles, dochter en vader, staan trots in de kapsalon die Charles veertig jaar geleden is begonnen. Foto: Masters Hairdesign

Kapper Charles van Masters Hairdesign: ‘Het is tijd voor de volgende generatie’

Bedrijven

BUSSUM - “Het is mooi geweest”, zucht Charles terwijl hij zijn kappersstoel aanschuift en een tevreden blik door zijn kapsalon werpt. Ruim veertig jaar geleden is hij begonnen met wat uiteindelijk zijn levenswerk mocht worden: Masters Hairdesign in Bussum.

Vanaf de grond opgebouwd tot wat het vandaag is, een kwalitatief hoogwaardige salon met een huiselijke sfeer en een rijk klantenbestand. Van ‘oude Jan van de hoek’, die al dertig jaar vaste klant van de salon is, tot aan Peter R. de Vries, die 27 jaar lang vaste klant is geweest. “Het waren jaren met een lach en een traan.”

Voor Charles ligt een groot gedeelte van zijn leven in de salon. Veel van zijn sociale contacten heeft hij hier opgedaan, veel mensen leren kennen, maar ook mensen moeten verliezen. De vele verbouwingen om de salon moderner en mooier te maken die hij altijd met zijn eigen handen heeft gedaan. Het personeel dat kwam om te leren, om vervolgens op eigen kracht weer verder te gaan. En de klanten met hun verhalen, vaak van generatie op generatie, die in zijn stoel plaatsnamen om iedere paar weken weer een update te geven van hun leven. Met iedere klant onderhoudt Charles een eigen relatie. “Je bent niet alleen kapper, maar ook praatpaal, luisterend oor en psycholoog”, grapt hij erachteraan.

Trots als hij is met wat hij heeft neergezet, is Charles vooral trots op zijn dochter Lotte. In 2009 startte Lotte Stomphorst, de middelste dochter van Charles, als statigere in de kapsalon van haar vader. En dat bleek een schot in de roos. Lotte volgde op dat moment een opleiding aan de kappersschool van het ROC Amersfoort in Leusden. Vanaf het allereerste moment werd zij gegrepen door het kappersvak, en haar motivatie om zichzelf te ontwikkelen was enorm.

Doelgericht

Na het succesvol afronden van de kappersschool volgden er dan ook meerdere internationale opleidingen en cursussen. Zo ging Lotte als vastberaden en doelgerichte jonge vrouw, onder andere naar Antwerpen, Berlijn en New York, waar ze verschillende cursussen volgde aan de academie van Goldwell. Hiermee heeft Lotte haar kennis tot op hoog niveau weten uit te breiden en heeft ze zich meerdere specialisaties eigengemaakt. Daarnaast mag Lotte zichzelf Master Color specialist noemen, en mocht ze haar kunsten vertonen op de Amsterdam Fashion Week in 2017.

Toch is Lotte in de salon het meest op haar plek. De sociale interactie met de klanten maakt het werk leuk en afwisselend. Luisteren naar de wensen van de klant, gespecialiseerd advies geven en de klant tevreden naar buiten laten lopen, is haar dagelijkse doel. Maar ook het luisteren naar de persoonlijke verhalen van de klanten vindt Lotte een belangrijk onderdeel van haar werk. Een bezoekje aan de salon is voor mensen vaak een uitje in hun drukke bestaan of juist een moment om onder de mensen te zijn. Zoveel mensen, zoveel verhalen. Daarnaast geeft Lotte in de salon beroepskeuzecursussen aan leerlingen van de vmbo-scholen uit het Gooi. “Ik vind het leuk om jonge studenten kennis te laten maken met het vak, ze te laten zien wat de mogelijkheden zijn en ze een beetje aan te steken met mijn passie.”

(Tekst loopt verder onder de foto)


Lotte en de meiden van de kapsalon. - Foto: Masters Hairdesign

Voor Charles is het moment aangebroken om een stapje terug te doen. Vol vertrouwen, maar vooral met grote trots, geeft hij ‘de schaar’ symbolisch door aan zijn dochter. “Ze heeft het verdiend, ze heeft hier keihard voor gewerkt.” Lotte mag zich per 1 januari 2023 trotse eigenares noemen van de salon. Masters Hairdesign blijft Masters Hairdesign, maar met de frisse blik en het enorme enthousiasme van Lotte zullen er mettertijd misschien wel wat kleine veranderingen plaatsvinden. “Net als de rest van Nederland kampen ook wij met een personeelstekort”, benoemt Lotte.” Zodra we meer vakbekwame mensen aan kunnen nemen, voel ik er wel iets voor om weer minimaal één avond in de week open te gaan. Veel mensen werken overdag en ik wil me graag aanpassen aan hun drukke schema. Voorheen waren we op donderdagavond geopend, maar door het personeelstekort hebben we moeten besluiten hiermee te stoppen en dat vind ik een gemis voor mijn klanten.”

Welkom

Daarnaast hecht Lotte veel waarde aan de persoonlijke beleving van de klant. “Als de klanten de salon binnenkomen, moeten ze zich welkom voelen.” Hier hebben Charles en Lotte de afgelopen jaren al goed in geïnvesteerd. Zo is de salon modern en sfeervol ingericht en de grote eettafel waar de klanten onder het genot van een lekker kopje koffie of thee kunnen wachten tot ze aan de beurt zijn, nodigt uit om even een rustmomentje te pakken. Een verse bos bloemen staat op tafel en uiteraard mag het welbekende roddelblaadje niet ontbreken.

Toch ziet Lotte meerdere mogelijkheden om haar klanten nog net iets meer dat huiskamergevoel te geven. Lottes enthousiasme werkt duidelijk aanstekelijk op de rest van het team. “We hebben nu een paar hele leuke en getalenteerde meiden in de salon,” geeft Lotte aan, “maar er is zeker ruimte voor meer personeel; klantgerichte en vakbekwame mensen zijn ontzettend welkom.” Ook Charles blijft voorlopig nog in de salon aanwezig. Iedere donderdag en zaterdag zal hij aan het werk blijven om zijn oude vertrouwde klanten te blijven kappen. “Het bloed kruipt nou eenmaal waar het niet gaan kan.”

Ben jij een positief ingestelde, gezellige, klantgerichte en vakkundige kapper/kapster of leerling? En voel je er iets voor om aan ons gezellige team deel te nemen? Stuur dan een mailtje naar: mastershairdesignbussum@gmail.com of bel even naar de kapsalon, 035-6980469, en vraag naar Lotte.

Uit de krant