Bordje Smalspoormonument voor kruitslachtoffers Muiden eindelijk geplaatst.
Bordje Smalspoormonument voor kruitslachtoffers Muiden eindelijk geplaatst. Foto: Guus Kroon

Eindelijk bordje bij Smalspoormonument in Muiden

Buurt & wijk

MUIDEN - Het heeft wat voeten in de aarde gehad maar het is er eindelijk: het bordje bij het Smalspoormonument in Muiden. Dit vertelt Guus Kroon, ook wel bekend als het historische geweten van Muiden. 

Kroon was als leider van het Comité ‘47 betrokken bij de organisatie van de herdenking van de ruim 43 slachtoffers van de Kruitfabriek, die plaatsvond op 17 januari j.l. Ook KNSF/De Krijgsman Muiden en de gemeente Gooise Meren waren lid van de organisatie. Het bordje met de achtergrondinformatie en de namen van de ‘kruitslachtoffers’ in Muiden, van 1702 tot en met 2004, zou een speciale onthulling krijgen, maar het was helaas niet op tijd geleverd. Nu, ruim twee weken later, is het bordje eindelijk daar, maar ontbreken er twee slachtoffers in het aantal. 

Misdruk

“Na veel bellen en appen bleek er een misdruk te zijn geleverd. Nu, ruim twee weken later is het bordje alsnog geplaatst, maar met het verkeerde aantal in de inleiding. De 43 namen staan wel allemaal op de lijst gelukkig. Jammer van de gang van zaken, maar het voornaamste is dat het monument nu compleet is”, aldus Kroon.

Waarom duurde het zo lang? “Op 6 december 2022 heb ik het definitieve aantal en de namen van de 43 slachtoffers doorgegeven aan de KNSF. De namen zijn wel verwerkt, maar het aantal is niet aangepast. Er waren er nog twee bijgekomen. Daarna is het blijkbaar een maand blijven liggen en in haast begin januari heeft men het bordje besteld. Ik kreeg op het laatste moment nog een mailtje om te controleren of alles klopte, maar zag het te laat. Het bordje is besteld met het getal 41”, vertelt Kroon. 

Het bordje is afgelopen woensdag alsnog is geplaatst bij het Smalspoormonument in De de Krijgsman. “Helaas twee weken te laat en zonder bericht aan mij, met een onjuist aantal slachtoffers - er staat 41 in plaats van 43 - maar desalniettemin; het monument is nu compleet”, aldus Kroon. 

Uit de krant