Sjoert Brevé schreef 'Pampus Pioniers'.
Sjoert Brevé schreef 'Pampus Pioniers'. Foto: Mario Nap

Boek over redding van Forteiland Pampus

Buurt & wijk

MUIDEN - Particuliere doorzetters maken vaak het verschil bij het behoud van ons erfgoed. Dat geldt zeker ook voor Pampus (deel van UNESCO Werelderfgoed Hollandse Waterlinies), aldus Sjoert Brevé in zijn net uitgekomen boek ‘Pampus Pioniers’.

Brevé neemt de lezer mee op het buitengewone avontuur dat de Pampus Pioniers aangingen toen ze het in verval geraakte forteiland nieuw leven wilden inblazen. De persoonlijke worstelingen, de soms tegenstrijdige belangen die daarbij speelden en de opmerkelijke mee- en tegenvallers worden van zeer dichtbij beschreven. Het unieke fotomateriaal, opgedoken uit diverse archieven en soms niet eerder geopenbaard, vult de verhalen naadloos aan en maakt van dit boek een prachtige, hoogwaardige uitgave.

Pampus-archief

Je zou bijna denken dat dit boek Sjoert Brevé in de schoot geworpen is, maar dat zou afbreuk doen aan al het werk dat de archivaris van Pampus erin heeft gestoken. Brevé ploeterde jarenlang gestaag door tientallen mappen, stoffige dozen en oude krantenknipsels. Hij sprak meerdere keren uitgebreid met de vier overgebleven pioniers en andere betrokkenen. Steeds meer groeide de gedachte dat er een boek moest komen over de periode die een ommezwaai voor het eiland zou betekenen. Toen ‘opper-pionier’ Jan Geesink in deze gedachte meeging en besloot zijn persoonlijke Pampus-archief aan Brevé te overhandigen (onder de belofte dat er dan wel echt een boek zou komen) was er geen weg meer terug.

Doorzettingsvermogen

Dankzij Brevés onuitputtelijke doorzettingsvermogen (zelfs op vakanties in Spanje werd flink doorgeschreven) en stellige overtuiging dat dit verhaal in boekvorm verteld moest worden, zijn de avonturen van de Pampus Pioniers geen langzaam wegvagende herinneringen meer. Iets waar de oud-leraar - Brevé sloot zich na zijn werkzame leven aan als vrijwilliger bij Pampus; eerst als gids, daarna tevens als archivaris - trots op is. En terecht. De door Uitgeverij Noord-Holland uitgegeven hardcover ziet er prachtig uit. “En weegt precies een kilo”, aldus een glunderende Brevé. Pampus Pioniers is een boek dat de tand des tijds goed zal doorstaan. Net zoals de pioniers voor ogen hadden met het eiland toen ze Pampus wisten te redden van de ondergang. 

Het boek is bij Pampus te koop in de museumwinkel op het forteiland, in het kantoorpand aan de Herengracht 67 in Muiden of online via pampus.nl/pioniersboek en kost 19,95 euro, exclusief verzendkosten.

Afbeelding

Mis niks, lees alles!

Wil je ons steunen en al onze artikelen lezen?
Kies hier je lidmaatschap.

Uit de krant