Foto's: © Foto Miché / Bastiaan Miché
Video

Mooi eerbetoon: Gooise brandweer maakt herrie bij Tergooi

  Coronavirus

HILVERSUM - De ene hulpdienst steunt de andere. Met die gedachte stond de brandweer Gooi en Vechtstreek donderdagmiddag voor de twee ziekenhuizen van Tergooi in Hilversum en Blaricum. En daarbij natuurlijk gingen de sirenes kort aan.

Ook werden er rozen uitgedeeld aan het ziekenhuispersoneel: 2.000 maar liefst (1500 in Hilversum en 500 in Blaricum). En er was een spandoek met de tekst 'Bedankt voor jullie fantastische inzet! Samen staan we sterk'. In Hilversum was onder andere burgemeester Pieter Broertjes van de partij. Ook hij deelde rozen uit.

(Tekst gaat verder onder de foto)


© Foto Miché / Bastiaan Miché

Het idee voor deze ludieke steunbetuiging was vanuit Flevoland - daar was de actie vorige week al - overgewaaid naar deze regio. Dat vertelt initiator en brandweerman in Hilversum, Martijn de Laat. "Het was wel een heel traject om dit te organiseren. Je moet het toch goed afstemmen met het ziekenhuis en de bloemen regelen. Maar al vrij snel werd duidelijk dat het donderdag om 15.00 uur zou moeten gebeuren, ook vanwege het paasweekend. En op dat tijdstip is ook de dienstenwissel van de artsen en verpleegkundigen."

Mooi initiatief
"Dit is een mooi initiatief", vindt ook verpleegkundige Sharon van der Poel, werkzaam op de acute opname. Zij noemt de waardering voor haar vak, dat ze 'net als andere dagen gewoon uitvoert', wel bijzonder. En op de werkvloer is het ook voor haar oppassen om niet besmet te geraken. De patiënten die binnenkomen zijn mogelijk besmet en daarom moet zij altijd van het ergste scenario uitgaan.

Grootste verschil met het pre-coronatijdperk is vooral de beschermende maatregelen waaraan ook Van der Poel zich dient te houden. "En nu is het op sommige afdelingen echt wel heel druk, terwijl andere afdelingen compleet stil staan."

Waardering geeft vleugels
Janneke Brink-Daamen, voorzitter van de raad van bestuur bij Tergooi, is uiteraard ook van de partij. "Fantastisch dit", zegt zij over de brandweersteun. "Deze waardering geeft vleugels. Er wordt hier binnen ook zo ontzettend hard gewerkt en van iedereen - niet alleen de artsen, maar ook bijvoorbeeld het schoonmaakpersoneel - zo veel flexibiliteit gevraagd."

(Tekst gaat verder onder de foto)


© Foto Miché / Bastiaan Miché

Momenteel staat het ziekenhuis er goed voor, meent de topvrouw. De intensive care-afdeling is uitgebreid en het afschalen van veel zorg is ook goed verlopen. Ook is er een goede samenwerking met de andere zorgpartners in de regio. De volgende stap is wel weer het opbouwen van de niet-coronazorg, geeft Brink toe. "Daarvoor zijn plannen in de maak, maar het is nog te vroeg om daar iets over te zeggen."

23 patiënten
Want voorlopig is het nog wel even corona dat het nieuws en de werkzaamheden binnen het ziekenhuis bepaalt. Momenteel liggen er 23 coronapatiënten in Tergooi. Daarvan liggen er twaalf aan de beademing. Inmiddels zijn er ook twaalf mensen in het Gooise ziekenhuis door het virus overleden.


Meer berichten