DEN BOSCH - Uitvaartplechtigheid in de Bosche Sint-Jan Kathedraal ten tijde van Corona. ANP RAMON MANGOLD
DEN BOSCH - Uitvaartplechtigheid in de Bosche Sint-Jan Kathedraal ten tijde van Corona. ANP RAMON MANGOLD (Foto: Ramon Mangold)

Uitvaartondernemers: coronacrisis zorgt voor intiemer afscheid

  Coronavirus

BUSSUM - Met de versoepeling van de coronamaatregelen is er ook meer ruimte gekomen voor de uitvaartsector. Caroline van Weede van de Bussumse uitvaartverzorger Van Weede ziet dat de coronacrisis mensen juist ingetogener heeft gemaakt. De bovengrens van dertig mensen die de afgelopen maanden gold, zorgde voor veel nabestaanden voor een mooi en intiem afscheid.

Ook Bussum is getroffen door het coronavirus. Op het hoogtepunt van de crisis, tussen 9 maart en 10 mei, stierven in de gemeente Gooise Meren 21 procent meer mensen dan in de maanden ervoor. Dat blijkt uit cijfers van het CBS. “Alle uitvaartondernemers in Bussum hebben het drukker gehad,” beaamt Van Weede. Zij zag dat mensen niet alleen overleden aan het virus zelf. “Een nog groter deel waren de mensen die stierven in verpleeghuizen, omdat ze opgaven. Zij zijn niet gestorven aan corona, maar aan eenzaamheid.”

Omdat er meer mensen stierven, waren er ook meer uitvaarten. Maar door de coronamaatregelen konden die niet altijd worden georganiseerd zoals de nabestaanden dat zouden willen. Toch was er weinig onbegrip, zegt Van Weede. “De ervaring voor veel families was dat het afscheid klein, maar mooi was. Mensen zijn wat ingetogener geworden door de coronacrisis, en houden het wat kleiner.” Veel nabestaanden kozen ervoor om een livestream te organiseren rondom de uitvaart. Zo konden familie en vrienden van ver er toch bij zijn.

Versoepelingen

Wat is er veranderd sinds de versoepelingen die 1 juli ingingen? “Wat in het oog springt, is natuurlijk de verruiming van dertig naar meer dan honderd mensen die bij een bijeenkomst aanwezig mogen zijn,” zegt Martijn van de Koolwijk van uitvaartverzekeraar Dela. Wel moet er bij uitvaarten, net als in de horeca, vooraf bekend zijn wie komt.

De anderhalvemeterregel blijft van kracht, en volgens Van Weede voelt juist die zo schrijnend aan bij een bijzondere gelegenheid als een uitvaart. “Je merkt dat families moeite hebben om de anderhalve meter te respecteren,” zegt Van Weede. “Het mortuarium in Laren is wel groot genoeg, maar die afstand is heel moeilijk en ellendig op een uitvaart. Dat was voor mij het meest schrijnende.”

“We hebben er een mooie invulling aan kunnen gegeven. We organiseerden stoeten langs de woonplaats van de overledene. Dan kwam de hele buurt naar buiten en vormde een erehaag,” schetst de uitvaartonderneemster. “Er was muziek en tromgeroffel, en mensen gooiden bloemen op de auto. Zo kwam er een hele nieuwe rituele invulling aan de erehaag.”

Hoe organiseer je een uitvaart die voldoet aan de coronamaatregelen?

Uitvaartverzekeraar Dela geeft een aantal adviezen voor het organiseren van een uitvaart of herdenkingsbijeenkomst waarbij rekening wordt gehouden met de coronamaatregelen. Dat is voor de nabestaanden vaak moeilijk, onder meer omdat ze rekening moeten houden met de anderhalvemeterregel.

•Dela adviseert om naamkaartjes of foto’s van afwezige gasten neer te leggen op lege stoelen. Zo zijn ze er toch een beetje bij.

•Mensen die de uitvaart moeten missen vanwege de corona-maatregelen kunnen een audio- of videoboodschap inspreken die afgespeeld kan worden tijdens de uitvaart.

•Ook een drive-through condoleance is een optie. Hierbij kunnen mensen vanuit de auto hun condoleances overbrengen bij de nabestaanden. Bij een lokale uitvaartverzorger kan je vragen of zo’n rijdende condoleance mogelijk is.

•Een kaartje kan nabestaanden ook troosten. Nabestaanden
kunnen alle kaarten van andere familieleden en vrienden
meenemen naar de dienst, en ze rond de kist zetten.

•Livestreaming is een moderne oplossing om er voor te zorgen dat zij die ver weg zijn, toch de dienst van dichtbij mee kunnen maken. De meeste uitvaartondernemers bieden de mogelijkheid de dienst live uit te zenden via het internet. Ook is het makkelijk om zelf een livestream te organiseren, zoals bijvoorbeeld via Facebook of andere sociale media.

Meer berichten