<p>In de testraat in Bussum worden dagelijks zeshonderd mensen getest.&nbsp;</p>

In de testraat in Bussum worden dagelijks zeshonderd mensen getest. 

(

Foto:© Bob Awick

)

Ook bij GGD Gooi & Vechtstreek oplopende wachttijden voor coronateststraat

  Coronavirus

GOOISE MEREN - Ook inwoners van ‘t Gooi en de Vechtstreek die zich willen laten testen op corona, moeten er serieus rekening mee houden drie dagen te moeten wachten voordat zij daadwerkelijk getest kunnen worden. “Het tekort aan labcapaciteit leidt op dit moment tot oplopende wachttijden. Ook bij ons”, aldus de GGD Gooi en Vechtstreek.

Een woordvoerder vertelt vrijdag dat wie donderdagmiddag nog contact opnam voor een afspraak pas komende zondag om 11.00 uur aan de beurt is. Iedere dag worden er in de teststraat in Bussum zeshonderd mensen getest. Uitbreiden naar negenhonderd testen per dag is mogelijk, maar dat heeft alleen zin wanneer de afgenomen tests in een laboratorium geanalyseerd kunnen worden. “De maximale labcapaciteit bepaalt op dit moment de maximale testafnamecapaciteit van de GGD. Daarom heeft het ministerie van VWS GGD’en gevraagd om te wachten met verdere uitbreiding van het aantal testlocaties en de verruiming van de openingstijden. Op landelijke niveau wordt er aan gewerkt om de labcapaciteit te vergroten door middel van het contracteren van andere laboratoria.” 

Bij de GGD’en zijn testafspraken te boeken voor de aankomende 72 uur. Op sommige momenten is de wachttijd net wat korter, maar een test binnen de 48 uur -dat was toch het streven - blijkt niet haalbaar. Minister Hugo de Jonge van Volksgezondheid liet vandaag weten dat de krapte nog wel enige tijd duurt. Pas eind deze maand is er meer ruimte. 

‘Uitermate vervelend’

De GGD Gooi & Vechtstreek begrijpt de frustratie bij mensen er pas na meerdere pogingen in slagen om een testafspraak te maken. “Wij vinden het uitermate vervelend dat wij door overmacht mensen niet zo snel kunnen helpen als wij zouden willen.” Het verzoek aan mensen met klachten die wachten om getest te worden is wel om thuis en op afstand van anderen te blijven. Wie ernstige klachten heeft en moet wachten, kan het beste contact met de huisarts opnemen. En wie geen klachten heeft, moet zich vooral niet laten testen. 

Net wisselkoersen

Ondertussen is het aantal coronapatienten in ‘t Gooi en de Vechtstreek de afgelopen week met 83 gestegen tot in totaal 1.127. Van die 83 werden er 40 getest in de Gooise teststraat waar afgelopen week 4.144 mensen (600 per dag) zijn getest. Daarvan kregen er 73 (dus 40 uit deze regio en 33 van buitenaf) een positieve uitslag. Een woordvoerder van de GGD Gooi en Vechtstreek noemt de stijging van afgelopen tijd - na een relatief rustige augustusmaand - ‘verontrustend’. “Maar het kan volgende week weer anders zijn, het zijn net wisselkoersen”, aldus de zegsvrouw. Er is - zegt zij - geen sprake van clusters/besmettingshaarden in deze regio. 

Van de 1.127 besmettingen is Hilversum koploper met 379. Huizen en Gooise Meren volgen met respectievelijk 243 en 200. In totaal zijn er 59 inwoners uit ‘t Gooi en de Vechtstreek overleden, waarvan er 42 zijn gemeld door verpleeghuizen. Afgelopen week nog overleed er een bewoner van verpleeghuis Gooiers Erf. Momenteel ligt er één coronapatiënt uit deze regio in het ziekenhuis.

Meer berichten