Afbeelding
Foto: PR

Bussumse lunchroom van onderneemster Evelien Stricker uit Muiden gaat zaterdag open

Coronavirus

GOOISE MEREN - Stricks Bakery Café - een lunchroom - aan de Nassaulaan 28 in Bussum gaat zaterdag open. “Op de normale manier. Dus zonder mondkap en zonder 2G-regel. Van dat laatste moet ik overgeven”, zegt (horeca)onderneemster Evelien Stricker uit Muiden, die ook aantal bakkerszaken heeft in Gooise Meren.

“Ik wil open”, zegt zij stellig. “Aan het eind van de maand moet ik de salarissen weer betalen en dat wordt nu echt een probleem. Dus ik vind dat we met z’n allen moeten doorpakken.” Stricker heeft inmiddels gesprekken met de burgemeester gehad en hoort ook van zijn collega’s dat ze eigenlijk verbaasd zijn dat er zo weinig weerstand is. Op steun van het MKB hoeft de horeca ook niks te rekenen, net als op hulp vanuit de Koninklijke Horeca Bond Nederland (”daar hebben we ook geen moer aan”). 

Stricker kreeg hoop toen de winkels - met succes - gingen demonstreren. “Zij kregen het voor elkaar en ik voel dat we op een kantelpunt zitten. Wij kunnen nu hetzelfde voor elkaar krijgen.” Ze roept dan ook elke horeca-ondernemer op om zaterdag 22 januari van 13.00 tot 17.00 uur de deuren te openen. “Het is genoeg geweest. Rutte heeft zelf gezegd dat het zou stoppen als wij het genoeg vinden.” 

Daags voor de protestactie wordt in het lunchcafé voor belangstellende horeca-ondernemers een bijeenkomst georganiseerd, waarbij ze uitleg krijgen over hun rechten. “Doen jullie mee? Laten we opstaan, alsjeblieft!” Waarom doe je dit? “Om een domino-effect te krijgen en iedereen de ballen te geven om open te gaan, want we moeten gewoon door knallen met z’n allen.”

(Tekst loopt verder onder de foto)


De foodtruck van Stokjes en Lepel in Bussum. - Foto: Dave Wiegert

Stokjes en Lepel aan de Nassaustraat in Bussum doet niet mee aan het protest. Eigenaar Dave Wiegert: “We blijven dicht. Het opstarten kost ons teveel geld en energie en we hebben niet veel zin in al die coronagesprekken. Als horeca probeer je politiek neutraal te blijven. De angst om met een actie open te gaan en je gasten in twee groepen te verdelen (voor of tegen) en daardoor een stempel te krijgen, is best wel hoog. Ik heb graag mijn publiek allemaal weer terug als ik open mag. Maar dat er noodzaak is dat we open moeten is bij iedere Nederlander nu wel duidelijk. Voor nu richten we ons nog even op de catering. Het is nu echt overleven, want het water staat niet meer tot onze lippen maar ver daarboven.”

Uit de krant

Uit de krant

Logo
Afbeelding
Huisartsen uit Gooise Meren strijdbaar op Malieveld Het is vijf voor twaalf voor huisartsen: ‘We willen nu meer tijd voor onze patiënten’ Zorg 5 jul, 15:00
Logo
Afbeelding
Toch gaat driekwart van ANWB-leden zeker op vakantie Nederlandse vakantieganger speelt in op huidige onzekerheden Algemeen 5 jul, 14:00
Afbeelding
Comeniusschool gaat ‘eco’ en wil ‘groene vlag’ behalen Algemeen 5 jul, 12:05
Afbeelding
Juliana Dalton behaalt zesde plaats op NK Algemeen 5 jul, 11:35
Afbeelding
HCAW blijft in spoor Amsterdam en Neptunus Sport 5 jul, 11:01
Logo
Afbeelding
Op stap met boswachters door het Kocherbos Muiderbergers blij dat het Kocherbos nu in handen is van Goois Natuurreservaat (GNR) Natuur en Milieu 5 jul, 09:00
Afbeelding
Ongeval op Brediusweg; auto komt tegen boom tot stilstand 112 4 jul, 19:43
Afbeelding
Getuigen gezocht van brand en schietincident Naarden Politie 4 jul, 17:32
Voorproefje Muidernieuws Extra? Schrijf je in voor de dagelijkse nieuwsbrief