Het Schoutenhuis valt op tussen de oude boerderijen en kleine huisjes in Huizen.
Het Schoutenhuis valt op tussen de oude boerderijen en kleine huisjes in Huizen. (Foto: Carin van den Berg)
zomerserie markant

Het Schoutenhuis: plaats waar recht werd gesproken en ook de herberg was

  Cultureel

REGIO - Het Huizer Museum het Schoutenhuis ligt aan de Achterbaan 82 in Huizen. Het statige, witte gebouw valt op tussen de oude boerderijen en kleine huisjes aan de rand van de historische Vissersbuurt.

Hier woonde vroeger de schout, werd rechtgesproken en vergaderde de gemeenteraad in de herberg. Maar niet alles is zoals het lijkt. Het pand is in 1995 herbouwd, naar hoe het er in de 18e eeuw uit moet hebben gezien, zoals het bordje bij het museum vermeldt.

Kocht het ambt
Een van de schouten die er heeft gewoond volgens het tijdschrift Tussen Vecht en Eem uit mei 1995, was Jan Hendrik Habermehl. 'Hij kocht in 1806 het ambt van zijn voorganger Hendrik Oldendorp.'

'Habermehl was afkomstig uit Duitsland en kwam om economische redenen naar het Gooi. Hij vestigde zich in Huizen, dat hem nog het meest deed denken aan zijn geboorteplaats Rixfeld. In Huizen brak voor hem geen plezierige tijd aan. Hij verloor binnen twee jaar zowel zijn zoontje als zijn vrouw.'

Schout
"Dit was in de Franse Tijd", legt publiekshistoricus Sarah Remmerts de Vries uit. Zij deed onder andere onderzoek naar het Schoutenhuis voor de Historische Canon van Huizen, die in oktober verschijnt.

"Voor die tijd benoemde de drost van Muiden de schout. Die schout deed van alles. Hij was burgemeester, politieman, sprak recht en was notaris. Een belangrijke figuur. Toen de Fransen kwamen, werd het bestuurlijk systeem omgegooid. In die leemte kon Habermehl het ambt kopen."

Lees verder in de digitale editie

Meer berichten