Vorig jaar werd de plaquette onthuld.
Vorig jaar werd de plaquette onthuld. (Foto: Sjoerd Stoop)

Holocaustherdenking groeit in programmering en inhoud

  Cultureel

BUSSUM De jaarlijkse Holocaust herdenking wordt dit jaar voor de tweede keer gehouden op het gemeentehuis op maandag 27 januari om 19.30 uur. De herdenking kent dit jaar een programma dat uitgebreider is dan vorig jaar.

Hoofdgast is documentairemaakster Saskia van den Heuvel. Zij maakte de film Het Vergeten Getto  die later die avond wordt vertoond in Filmhuis Bussum. De film gaat over het ommuurde Asterdorp in Amsterdam-Noord waar veel joden uit het Gooi in 1942 onder dwang moesten wonen, voordat ze gedeporteerd werden. Een heftig verhaal dat zij met interviews in beeld brengt.

Verder is er die avond muziek, een minuut stilte en er worden bloemen gelegd bij de Holocauste-plaquette die herinnert aan het feit dat meer dan 600 joodse inwoners uit Gooise Meren slachtoffer waren van de Holocaust. 

Het Holocaust Comité Gooise Meren verzorgt dit jaar workshops voor basisschoolleerlingen. Dit jaar komt de reizende expositie over het onderwerp naar Muiden en Muiderberg; op 3 februari in Café Gieling en op 5 februari in de Rijver (tussen 19.30 en 21.00 uur).

Meer berichten