<p>The Amsterdam Consort en Pauline Broekema.</p>

The Amsterdam Consort en Pauline Broekema.

(

Foto: Rita Dollmann/Merlijn Doomernik

)

Voormalig NOS-verslaggever Pauline Broekema geeft voorstelling in Grote Kerk van Muiden

  Cultureel

MUIDEN - Theaters en concertzalen sloten half maart hun deuren vanwege COVID-19. Zo ook de Grote Kerk in Muiden. Maar nu, vijf maanden later, worden er voor het eerst weer voorstellingen opgevoerd. 

Onder de paraplu van de serie Proefkamermuziek wordt de zomerse voorstelling 75 Zonnestralen gespeeld voor maximaal 35 bezoekers per optreden in een coronaproof-setting. Onder het genot van een glas wijn of een sapje kan iedereen veilig genieten van deze primeur in Muiden.

Lokaal tintje

Pauline Broekema is als geen ander in staat om verhalen tot leven te brengen. Zij was 34 jaar verslaggever bij het NOS-Journaal, waarvan zij in januari 2019 afscheid heeft genomen. In 75 Zonnestralen neemt zij het publiek mee naar Muiden, Muiderberg, Bussum en omgeving rond 1900. De geschiedenis naar het heden wordt gevolgd in een veelkleurig palet aan verhalen, waarin ‘stille helden’ de hoofdrol spelen. Zij vertelt over actuele thema’s als vrijheid, gebondenheid en verbondenheid, hoop en herdenken. De musici omarmen de verhalen muzikaal.

Familiekroniek

Pauline Broekema: “Voor 75 Zonnestralen put ik vooral uit mijn familiekroniek Het Boschhuis dat in 2013 verscheen en deels speelt in Muiden, Muiderberg, Naarden, Bussum en omgeving. Het stuk begint met Jannetje, mijn dappere en ondernemende overgrootmoeder uit Muiderberg, die zo graag uitkeek over de Zuiderzee en ’s ochtends in alle vroegte, met de dauw in haar klompen, op het land de koeien bijeen dreef en ze molk. Jannetje, nog geen twintig, voert ons onder meer mee naar Indië, naar een tabaksplantage op Sumatra. Keert terug en gaat weer wonen in Muiderberg. In de geschiedenis van Jannetje ligt een verhaal besloten dat veel raakvlakken heeft met wat wij de afgelopen maanden beleefden èn, al was het in een andere vorm herdachten: de bezetting en die 75 jaar in vrijheid. In de voorstelling wordt ook teruggrepen op wat ons in het heden, in de coronatijd overkwam en bezighield. Dat we zien hoe afhankelijk we werden van anderen. Het samen moesten zien te redden, hoop houden, hulp krijgen, troost bieden en getroost worden.”

Ander ritme

Hoe ervaart Broekema zelf de coronatijd? “Naast verdrietige zaken waren er ook positieve dingen. Ik sprak buurtgenoten die ik nog nooit had ontmoet. Gleed in een ander ritme. Leerde onze tuin en mijn naaste omgeving nog meer te waarderen. Heb veel gewandeld en gefietst, rondjes om het Naardermeer gemaakt. En dacht dan aan mijn oma, geboren en getogen op een boerderij aan het Naardermeer. Mijn agenda was in één keer leeg geveegd. Dat zullen veel mensen hebben ervaren. Daarom is het zo fijn weer met The Amsterdam Consort op te gaan treden. Ik heb het gemist. En dan is het heel bijzonder om juist in de Grote Kerk in Muiden het stuk te kunnen opvoeren. Vlakbij het gemeentehuis waar mijn overgrootmoeder Jannetje, terwijl haar aanstaande echtgenoot alweer in Indië zat, ‘met de handschoen’ trouwde.”

75 Zonnestralen door Pauline Broekema & The Amsterdam Consort wordt opgevoerd in de Grote Kerk van Muiden op donderdag 13 augustus - 20.30 uur; vrijdag 14 augustus - 20.30 uur en zaterdag 15 augustus - 14.00 uur (uitverkocht) / 16.30 uur en 20.30 uur. Kaarten zijn te bestellen via www.proefkamermuziek.nl.

Meer berichten