Afbeelding
Foto: G.J. Schultz

Naarden door ANWB genomineerd als ‘Allermooiste vestingstad’ van Nederland

Cultureel

NAARDEN - De vestingstad Naarden is genomineerd als mooiste van Nederland. Tot 15 april kunnen mensen een stem uitbrengen op de wedstrijd die door de ANWB is uitgeschreven.

Nederland heeft meer dan 160 vestingsteden. Het zijn stuk voor stuk de steden, die tussen de 15de en 18de eeuw zijn versterkt om de vijand buiten de poort te houden. “Spanjaarden, Fransen, Duitse vorsten  (of Engelsen) … er is wat geknokt in Nederland. Gelukkig is dat verleden tijd. Wat bleef zijn steden en stadjes waar de historie van de gevels druipt en waar je heerlijk kunt wandelen over stadswallen en -muren met weergaloos uitzicht”, aldus de ANWB.

De deelnemende vestingsteden met een beschermd stadsgezicht hebben, met duidelijk aanwezige wallen, muren en/of poorten, met niet meer dan 40.000 inwoners en een duidelijke stedelijke structuur dingen mee in deze wedstrijd. Ook de recreatieve mogelijkheden (is het leuk om dit stadje te bezoeken?) zijn van belang. 

Andere genomineerden zijn: Drenthe: Coevorden. Friesland: Dokkum, Franeker, Harlingen, Sloten. Gelderland: Buren, Culemborg, Elburg,  Zaltbommel, Zutphen, Hattem. Groningen: Bourtange, Delfzijl. Limburg: Stevensweert, Sittard.Noord-Brabant: Grave, Heusden, Ravenstein, Willemstad, Woudrichem. Noord-Holland: Enkhuizen, Medemblik, Naarden, Weesp. Overijssel: Blokzijl, Hasselt, Kampen. Utrecht: Oudewater, Wijk bij Duurstede, Woerden. Zeeland: Hulst, Sluis, Tholen, Veere, Zierikzee, Aardenburg. Zuid-Holland: Brielle, Gorinchem, Nieuwpoort, Schoonhoven.

Stemmen

Ga naar het stemformulier, vink hierop het stadje van je keuze aan. Óf voeg jouw favoriete vestingstad toe aan de lijst. Je kunt stemmen tot en met 15 april. De stemming bepaalt welke steden eindigen in de Top 5 mooiste vestingstadjes. Een deskundige jury, bestaande uit Jaap-Evert Abrahamse (Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed), Maarten van Rossem (historicus) en Marieke Haafkens (route-expert bij ANWB Eropuit), kiest hieruit de stad die zich Allermooiste vestingstad van Nederland mag noemen. De top 5 staat in oktober in de Kampioen mét tips voor wandelroutes, de top 50 wordt opgenomen in een nieuw boek van de ANWB.

Uit de krant

Uit de krant

Logo
Afbeelding
Huisartsen uit Gooise Meren strijdbaar op Malieveld Het is vijf voor twaalf voor huisartsen: ‘We willen nu meer tijd voor onze patiënten’ Zorg 5 jul, 15:00
Logo
Afbeelding
Toch gaat driekwart van ANWB-leden zeker op vakantie Nederlandse vakantieganger speelt in op huidige onzekerheden Algemeen 5 jul, 14:00
Afbeelding
Comeniusschool gaat ‘eco’ en wil ‘groene vlag’ behalen Algemeen 5 jul, 12:05
Afbeelding
Juliana Dalton behaalt zesde plaats op NK Algemeen 5 jul, 11:35
Afbeelding
HCAW blijft in spoor Amsterdam en Neptunus Sport 5 jul, 11:01
Logo
Afbeelding
Op stap met boswachters door het Kocherbos Muiderbergers blij dat het Kocherbos nu in handen is van Goois Natuurreservaat (GNR) Natuur en Milieu 5 jul, 09:00
Afbeelding
Ongeval op Brediusweg; auto komt tegen boom tot stilstand 112 4 jul, 19:43
Afbeelding
Getuigen gezocht van brand en schietincident Naarden Politie 4 jul, 17:32
Voorproefje Muidernieuws Extra? Schrijf je in voor de dagelijkse nieuwsbrief