Afbeelding
Foto: PR

Week van de Erfgooier begint weer bijna!

Cultureel

REGIO - De Week van de Erfgooier vindt plaats van vrijdag 7 tot en met vrijdag 14 oktober 2022. In een variëteit aan activiteiten en evenementen komt de geschiedenis van de erfgooiers naar voren. Hier staat het actuele programma.

De jaarlijkse Week van de Erfgooier wordt traditioneel afgesloten met een bijeenkomst in de raadzaal van het ‘Huis van de Stad’ (het oude Stadhuis van Naarden).

De Emil-Ludenlezing wordt dit jaar gehouden door Jaap Vlaanderen van het Goois Natuurreservaat (GNR) en heeft als titel: Terug- en vooruitblik op de ontwikkelingen in het 3000 hectare tellende Goois Natuurreservaat! Het muzikaal intermezzo wordt dit jaar verzorgd door het Grimm Duette, bestaande uit de violisten Natalie Kulina en Francisca Portugal. Voor de Emil-Ludenpenning 2022 heeft de commissie dit jaar voor een verrassende opzet gekozen en zal de genomineerde kandidaat pas op de avond van de uitreiking bekend maken.

Panelen

In de Week van de Erfgooier is er de unieke gelegenheid om de door de kunstschilder Eppo Doeve (1907-1981) vervaardigde panelen met de geschiedenis van het Gooi te bezichtigen. Deze meer dan manshoge panelen, 22 in totaal, hangen in de omloop van de eerste verdieping van het gemeentehuis van Huizen. Zij geven in grote stappen een prachtig beeld van de geschiedenis van onze woonomgeving van het jaar 968 tot 1940.

Op maandagmiddag 10 oktober bijten burgemeester Niek Meijer en wethouder Karin van Werven het spits af en krijgen zij een uitleg bij de panelen. Daarna kunnen belangstellenden op dinsdagmiddag 11 oktober en donderdagmiddag 13 oktober een rondleiding langs de panelen krijgen. De rondleidingen starten om 14.00 en 15.00 uur. Belangstellenden dienen zich uiterlijk 24 uur voorafgaand aan de rondleiding aan te melden via secretaris@erfgooiers.com met vermelding van naam en de gewenste datum en tijdstip van de rondleiding.

Expositie ‘De natuur van de Erfgooiers’

Maar liefst vijftien regionale kunstenaars van BEL-Art hebben gehoor gegeven aan de oproep zich te laten inspireren door de Gooise natuur en hoe deze zich verhoudt tot het erfgooiersverleden. Vanaf 6 oktober organiseert BEL-Art de tentoonstelling ‘De natuur van de Erfgooiers’ met indrukwekkende werken. BEL Art is een samenwerking van kunstenaars van de Stichting Kunst in Laren en de Stichting kunst en cultuur Blaricum: Maja Boot, Henriëtte Evenhuis, Winnie Fokker, Louise Ellen van Gorkom, Susanne Vianen, Barbara Houwers, Wout Koppers, Lydia Loenen-Verbeek, Jaap Majoor, Jikke Meijhuis, Marja Ormeling, Willibrord Rooswinkel, Ineke Vaasen, Rita Verweijen-Mast en Elize van der Werff. De tentoonstelling is tijdens de Week van de Erfgooier te bezoeken tijdens de openingsuren van de BEL Combinatie (gemeentehuis) aan de Zuidersingel 5 te Eemnes. Openingstijden: maandag tot en met donderdag van 8.30 tot 17.00 uur en vrijdag van 8.30 tot 12.30 uur. 

Lezing Frans Ruijter

Op woensdag 12 oktober om 14.00 uur houdt Frans Ruijter een lezing bij de Historische Kring in Blaricum over: ‘De afwikkeling na de ontbinding van de Vereniging van Stad en Lande van Gooiland’. Voor de leden van de Historische Kring is de toegang gratis… Andere belangstellenden betalen 3 euro. Aanmelden via: info@hkblaricum.nl of telefonisch via 06-23154976.

90 jaar Goois Natuurreservaat (GNR)

Negentig jaar geleden wisten ze het al. De natuur in het Gooi dient beschermd te worden. In de jaren voor de oprichting van het Goois Natuurreservaat (GNR) werd de Gooise natuur bedreigd door plannen voor woningbouw (een tuinstad op de heide tussen Bussum, Laren en Blaricum) en de daaraan gekoppelde tram- en spoorlijnen. Een elektrische tramlijn zou van Amsterdam dwars door het Naardermeer naar het Gooi getrokken moeten worden. Natuurbeschermers protesteerden en dat leidde tot inkeer van de Gooise bestuurders. Zij zagen in dat de instandhouding van het natuurschoon in het Gooi van vitaal belang was voor de bloei en de welvaart van de Gooise gemeenten. Maar hoe kon de Gooise natuur behouden en beschermd worden? De oplossing kwam vanuit bekende hoek: de erfgooiersorganisatie Stad en Lande van Gooiland.

Het op 11 november 1932 opgerichte Goois Natuurreservaat sloot een verkoopovereenkomst met de erfgooiers en een jaar later werd de Stichting Gooisch Natuurreservaat voor twee miljoen gulden eigenaar van 1524 hectare bos en heide (naast 104 hectare particulier bos waar één miljoen gulden voor werd betaald). Omvangrijke delen van Gooise heidevelden en jonge bossen waren direct ‘ten eeuwigen dage’ beschermde natuurgebieden. Bij bouwplannen van de gemeenten was vanaf dat moment die natuur richtinggevend, uitbreiding was voorgoed afgewend en onmogelijk. Na de eerste aankoop van de erfgooiersgronden volgde een gestage toevoeging van stukken natuur aan het reservaat dat op dit moment zo’n 3000 hectare bezit.

Nog altijd hebben de erfgooiersgemeenten zitting in het bestuur van het GNR, naast een onafhankelijke voorzitter en een een drietal externe deskundigen. Er wordt door die gemeentes jaarlijks financieel bijgedragen aan de instandhouding van het GNR en daarmee aan de erfenis van de erfgooiers. Stichting Stad en Lande van Gooiland onderhoudt nog steeds goede contacten met het GNR.

Uit de krant