Begin het kerstfeest met een uitje naar de Grote Kerk.
Begin het kerstfeest met een uitje naar de Grote Kerk. Foto: Ciconia Consort

‘Scandinavische Wintersprookjes’ in Grote Kerk van Naarden

Cultureel

NAARDEN - Het Haagse strijkorkest Ciconia Consort onder leiding van Dick van Gasteren speelt op 17 december (20.15 uur) in de Grote Kerk ‘Scandinavische Wintersprookjes’, samen met soliste mezzosopraan Karin Strobos. Het is een concert met educatieve kinderopvang (4-10 jaar). Aanmelden via info@ciconiaconsort.nl.

Het is een afwisselend romantisch kerstprogramma uit en over Scandinavië; van de ‘Holbergsuite’ van de Noorse componist Edvard Grieg tot het mystieke ‘Die Liebenden’ van de Finse componist Rautavaara. 

Midwinter

Kerst in Scandinavië is een waar lichtfestival. De dagen zijn donker en koud en de lichtjes van Santa Lucia spelen een belangrijke rol bij de kerstviering. In Scandinavië markeert het Luciafeest het begin van de kerstperiode op 13 december; de kortste dag van het jaar, de dag van de zonnewende en terugkeer van het licht. Dit feest heeft een lange voorchristelijke traditie, en iedere stad en dorp kiest haar Lucia die symbool staat voor deze midwinterperiode. 

Ciconia Consort heeft met mezzosopraan Karin Strobos haar eigen Lucia tijdens dit muziekprogramma. In een Santa Lucia opkomst met Strobos leveren de jongste concertbezoekers een bijzondere bijdrage aan het concert. Ciconia werkte eerder succesvol samen met Strobos met de ‘Wesendoncklieder’ van Wagner. Nu is zij te horen in de mystieke liederen van de Finse componist Rautavaara, op tekst van Rainer Maria Rilke en ‘Solveigs Lied’ uit Griegs beroemde toneelmuziek Peer Gynt, en neemt zij het publiek mee in een kerstvertelling uit het hoge noorden: Sampo en de IJskoning, verweven met de muziek van Max Bruch en Peer Gynt. Naast muziek van Niels Gade en de Nederlandse première van Epifania van Pēteris Vasks, vertelt dirigent Van Gasteren het publiek alles over de cultuurhistorische en typische Scandinavische kersttradities. Een concert in warme kerstsferen voor de hele familie.

Erkenning

Het professionele orkest Ciconia Consort, een internationaal gezelschap van jonge topmusici, speurt regelmatig naar onbekende meesterwerken en brengt deze vaak voor het eerst op de Nederlandse concertpodia. Ciconia Consort ontvangt door bijzondere thematische concerten op hoog artistiek niveau nationale en internationale erkenning. Inmiddels bracht het ensemble vier internationaal gelauwerde cd’s uit die regelmatig zijn te horen op internationale radiostations. Op Radio 4 is het orkest regelmatig te horen in programma’s zoals Avondconcert, Vrije Geluiden, Muziekfabriek, Diskotabel en Muziekwijzer. In het voorjaar van 2021 werd een live televisie-registratie verzorgd door de NTR met het programma De weg naar Hollywood, die diverse malen op NPO2 Extra werd uitgezonden. Het orkest bestaat tien jaar.

De kaartverkoop loopt via Spant. Klik hier om direct op deze site te komen.

Uit de krant