Wandelaars beginnen en eindigen in Hilversum.
Wandelaars beginnen en eindigen in Hilversum. (Foto: Bastiaan Miché)

Einde aan traditie van Kennedymars in 't Gooi

  Mensen

BUSSUM - Vaste prik in mei: de Kennedymars in 't Gooi en de Vechtstreek. Deze wandeling van tachtig kilometer door de regio staat in 2020 voor het laatst op het programma. Na de 35ste editie houdt het echt op. Aan belangstelling van deelnemers ligt het niet. Het is het gebrek aan opvolgers, waardoor de huidige organisatie besluit niet verder te gaan.

Aan het aantal inschrijvingen ligt het zeker niet, zo vertelt organisator Gerard van Blaricum. Gemiddeld doen er ieder jaar zo’n tweehonderd wandelaars mee aan de mars. In 1986 verschenen 57 mensen aan de start. Het deelnemersrecord staat op exact 250. Ook voor het wandelevenement, dat vrijdag 8 mei van start gaat bij de Gooise Atletiek Club aan de Arena 103, loopt de inschrijving weer goed. “Het is altijd een redelijk succesvol evenement geweest”, stelt Van Blaricum.

De Bussumer zegt dat de feedback van de lopers altijd goed is geweest. De route brengt de wandelaars langs fraaie plekken in het Gooi. Tijdens de nachtelijke uren zien zij onder meer het Gooimeer, Naarden-Vesting, het Muiderslot van ver en de rivier het Gein. Tijdens het ochtendgloren bijvoorbeeld is er nog de Tienhovense Plassen en de Hilversumse hei. “Er is veel moois te zien”, zegt hij.

Qua organisatie van deze wandeling piept en kraakt het al tijden bij Sportvereniging De Lange Afstands Tippelaars (De LAT). “De vereniging doet dit voor de 35ste keer, maar het was bij de dertigste editie al penibel. Binnen onze vereniging, die redelijk vergrijsd is, is er geen opvolging”, merkt de Bussumer op. In 2016 nam André de Loos de organisatie van hen over en leek er nieuw organisatiebloed te zijn. 

Op last van de dokter (gezondheidsproblemen) moest De Loos de organisatie van de Kennedymars Hilversum neerleggen en zo kwam ‘het kindje’ in 2018 weer terug bij Evelyn en Gerard van Blaricum. “Maar een keer houdt het op”, luidt de uitleg. “Mijn vrouw en ik lopen langzaam tegen de tegen tachtig jaar aan."

De 76-jarige Bussumer hoopt van de laatste Kennedymars Hilversum een groot feest te maken. Dat begint vrijdag 8 mei om 22.00 uur op het Arenapark. De wandelaars hebben in totaal twintig uur de tijd om de tachtig kilometer af te leggen. Het verhaal van de Amsterdamse sportvereniging wordt nog triester, want de LAT houdt het er helemaal mee op. Hun allerlaatste lange afstandswandeling is die van Amsterdam naar Leeuwarden. Een tocht die voor de 75ste keer gaat plaatsvinden. Vanwege de werkzaamheden op de Afsluitdijk is hiervoor nog geen datum geprikt.

Meer berichten