Afbeelding
Foto: Pixabay

Vier opvanglocaties vluchtelingen Oekraine in Gooise Meren

Mensen

GOOISE MEREN - In Gooise Meren zijn - na een grondige inventarisatie - NH Hotel Naarden (IJsselmeerweg in Naarden), Zusterhof Naarderheem (Amersfoortsestraatweg in Naarden), voormalig klooster Mariënburg (Brinklaan in Bussum) en de Palmkazerne (terrein Crailo aan Amersfoortsestraatweg in Bussum) door het college aangewezen als opvanglocaties voor vluchtelingen uit Oekraïne. 

Wie in de nabije omgeving van één van deze locaties woont of werkt is inmiddels middels een brief actief geïnformeerd.

In NH Hotel Naarden worden binnen drie weken al vluchtelingen verwacht. Het hotel kan mogelijk plaats bieden aan 240 vluchtelingen en daarbij heeft het gebouw ook veel mogelijkheden om op locatie aanvullende zorg en hulp te organiseren, laat het college van B&W weten. 

Naarderheem

Het bestuur van Vivium heeft besloten om tien studio’s van Zusterhof Naarderheem met eigen keukentje en badkamer beschikbaar te stellen. De studio’s zijn deels al ingericht en geschikt voor gezinnen van vier of vijf personen. Daar kunnen dus ongeveer veertig vluchtelingen worden opgenomen. Door inspanning van het bestuur kunnen de eerste vluchtelingen nu al worden gehuisvest. “De studio’s zijn bijna klaar”, laat Naarderheem-directeur Marco Wisse weten. “Zondag komt de Rotaryclub de laatste spullen brengen.”

De gemeente Gooise Meren is met Slokker Vastgoed in gesprek en hoopt binnen vier weken over een aantal éénpersoonskamers in het voormalig klooster Mariënburg te kunnen beschikken. “De specifieke capaciteit voor opvang moet nog worden bekeken”, meldt het college. Dat laatste geldt ook voor de Palmkazerne. De eigenaar heeft echter aangegeven dat de locatie al op korte termijn kan worden gebruikt voor opvang.

Lange duur

Met deze locaties geeft de gemeente Gooise Meren gehoor aan de oproep van het Rijk, die de 25 veiligheidsregio’s in Nederland de opdracht heeft gegeven om voor 50.000 opvangplekken te zorgen. Hierbij moet rekening worden gehouden met een duur van tenminste zes maanden en heeft het de voorkeur dat zoveel mogelijk wordt ingezet op locaties voor een lange duur. Op deze manier wordt voorkomen dat vluchtelingen veelvuldig moeten verhuizen en kunnen kinderen op een vaste locatie onderwijs krijgen. Ook de regio ‘t Gooi en de Vechtstreek levert dus haar aandeel in de opvang. Ook de andere regiogemeenten brengen momenteel mogelijke opvanglocaties in beeld. 

Ook Gooise Meren is diep getroffen door de oorlog die zich afspeelt in Oekraïne, schrijft het college. “De beelden die ons bereiken uit de Oekraïne snijden door de ziel: totale verwoesting van steden, het verlies van mensenlevens en miljoenen vluchtelingen, met name vrouwen en kinderen, die het gebied ontvluchten en proberen een veilig heenkomen te vinden. Direct na de start van de oorlog zijn vanuit de lokale samenleving tal van initiatieven ontplooid om hulpgoederen in te zamelen. Het college van burgemeester en wethouders en de raad van Gooise Meren hebben uitgesproken zich in te spannen om de opvang voor vluchtelingen uit Oekraïne op zich te nemen. We nemen deze taak zeer serieus.”

Meer dan opvang

Om de vluchtelingen uit Oekraïne goed op te vangen in onze gemeente is meer nodig dan alleen een plek waar ze kunnen verblijven, zegt het college. “We kijken daarom ook naar wat er nodig is om ervoor te zorgen dat deze mensen zo snel als mogelijk op een goede manier kunnen deelnemen aan onze samenleving en een zo normaal mogelijk leven kunnen leiden. Dat betekent dat we ook aan de slag gaan om deze mensen te ondersteunen en begeleiden. Hoe we dat gaan doen zal de komende tijd duidelijk worden.”

Uit de krant

Uit de krant

Logo
Afbeelding
Huisartsen uit Gooise Meren strijdbaar op Malieveld Het is vijf voor twaalf voor huisartsen: ‘We willen nu meer tijd voor onze patiënten’ Zorg 5 jul, 15:00
Logo
Afbeelding
Toch gaat driekwart van ANWB-leden zeker op vakantie Nederlandse vakantieganger speelt in op huidige onzekerheden Algemeen 5 jul, 14:00
Afbeelding
Comeniusschool gaat ‘eco’ en wil ‘groene vlag’ behalen Algemeen 5 jul, 12:05
Afbeelding
Juliana Dalton behaalt zesde plaats op NK Algemeen 5 jul, 11:35
Afbeelding
HCAW blijft in spoor Amsterdam en Neptunus Sport 5 jul, 11:01
Logo
Afbeelding
Op stap met boswachters door het Kocherbos Muiderbergers blij dat het Kocherbos nu in handen is van Goois Natuurreservaat (GNR) Natuur en Milieu 5 jul, 09:00
Afbeelding
Ongeval op Brediusweg; auto komt tegen boom tot stilstand 112 4 jul, 19:43
Afbeelding
Getuigen gezocht van brand en schietincident Naarden Politie 4 jul, 17:32
Voorproefje Muidernieuws Extra? Schrijf je in voor de dagelijkse nieuwsbrief