Afbeelding
Foto: Peter van Es

Gooise gemeenten: extra opvangplekken voor Oekraïners niet haalbaar

Mensen

GOOISE MEREN - De Gooise gemeenten doen er alles aan om samen tweeduizend vluchtelingen in de regio op te vangen. Zij hebben daarbij wel aangegeven dat nóg meer opvangplekken creëren niet haalbaar is. 

De 25 veiligheidsregio’s in het land zetten zich in voor het realiseren van 50.000 opvangplekken, tweeduizend in elke veiligheidsregio, voor 23 mei. Staatssecretaris Eric van der Burg heeft gemeenten aanvullend verzocht om - onder coördinatie van de veiligheidsregio’s - in totaal nog 25.000 noodopvangplekken (niet evenredig) te creëren per 23 juni. 

De Veiligheidsregio Gooi en Vechtstreek heeft in het Veiligheidsberaad laten weten dat het niet lukt om bovenop die tweeduizend nog meer opvangplekken te creëren. “De gemeenten binnen de Veiligheidsregio Gooi en Vechtstreek spannen zich tot het uiterste in om aan de initiële vraag van tweeduizend plekken te voldoen. De gemeenten kijken actief naar mogelijkheden voor extra locaties of uitbreiding van bestaande locaties.”

Voor de kleinste veiligheidsregio van het land, die Gooi en Vechtstreek is, is het opvangen van tweeduizend vluchtelingen sowieso al een grote opgave. Uit de voorlopige cijfers blijkt nu dat Gooi en Vechtstreek tot dusver 1.398 Oekraïense vluchtelingen telt, die in het Basisregistratie Personen staan geregistreerd. Daarvan verblijven er 728 in een gemeentelijke opvanglocatie en 670 in een particuliere opvangplek. 

Hilversum telt de meeste vluchtelingen, 630, waarvan er 300 in een gemeentelijke opvanglocatie (met name aan de Heuvellaan) verblijven. In Huizen verblijven 319 vluchtelingen, waarvan er 257 in een gemeentelijke opvanglocatie verblijven. Gooise Meren vangt 205 vluchtelingen op. Daarvan verblijven er 65 in een gemeentelijke opvanglocatie. 

Bij elkaar opgeteld zijn er in deze regio nu 960 van de 980 beschikbare bedden binnen 27 gemeentelijke opvanglocaties bezet. Wel komen er de komende anderhalve maand 700 bedden bij. Zo zijn er begin volgende maand 260 bedden beschikbaar binnen NH Naarden (hotel) en per 1 juli nog eens 250 bedden in Hilversum (Arenapark). 

Uit de krant

Uit de krant

Afbeelding
Diamanten huwelijksfeest in Bussum Echtpaar Dirk Heinen en Jacoba Heinen-Klinkenberg gelukkiger dan ooit Mensen gisteren
Afbeelding
Camper op kant na botsing met vrachtwagen; echtpaar komt met schrik vrij 112 23 mei, 15:23
Afbeelding
'We gaan deze man met een hart van goud enorm missen' St. Vitusschool neemt afscheid van ‘huisbakker’ Marc van Breemen Mensen 23 mei, 15:00
Afbeelding
Krappe ICT arbeidsmarkt in het Gooi; veel vacatures, weinig geschikte werknemers Algemeen 23 mei, 12:33
Afbeelding
In Gooise Meren rookte 15,1 procent van de volwassenen Maatregelen tegen roken effectief, maar actie blijft nodig Zorg 23 mei, 12:00
Afbeelding
Kwart wil overwaarde inzetten om woning te verbeteren of verduurzamen Helft woningbezitters verwacht overwaarde van ruim een ton Bedrijven 23 mei, 09:00
Afbeelding
Voorlopige uitslag van ‘1000 soortendag’ bekend; 1.094 soorten aangetroffen Natuur en Milieu 23 mei, 07:00
Afbeelding
Meer burenoverlast als gevolg van corona Algemeen 22 mei, 15:21
Voorproefje Muidernieuws Extra? Schrijf je in voor de dagelijkse nieuwsbrief