Afbeelding
Foto: Peter van Es

Gooise gemeenten: extra opvangplekken voor Oekraïners niet haalbaar

Mensen

GOOISE MEREN - De Gooise gemeenten doen er alles aan om samen tweeduizend vluchtelingen in de regio op te vangen. Zij hebben daarbij wel aangegeven dat nóg meer opvangplekken creëren niet haalbaar is. 

De 25 veiligheidsregio’s in het land zetten zich in voor het realiseren van 50.000 opvangplekken, tweeduizend in elke veiligheidsregio, voor 23 mei. Staatssecretaris Eric van der Burg heeft gemeenten aanvullend verzocht om - onder coördinatie van de veiligheidsregio’s - in totaal nog 25.000 noodopvangplekken (niet evenredig) te creëren per 23 juni. 

De Veiligheidsregio Gooi en Vechtstreek heeft in het Veiligheidsberaad laten weten dat het niet lukt om bovenop die tweeduizend nog meer opvangplekken te creëren. “De gemeenten binnen de Veiligheidsregio Gooi en Vechtstreek spannen zich tot het uiterste in om aan de initiële vraag van tweeduizend plekken te voldoen. De gemeenten kijken actief naar mogelijkheden voor extra locaties of uitbreiding van bestaande locaties.”

Voor de kleinste veiligheidsregio van het land, die Gooi en Vechtstreek is, is het opvangen van tweeduizend vluchtelingen sowieso al een grote opgave. Uit de voorlopige cijfers blijkt nu dat Gooi en Vechtstreek tot dusver 1.398 Oekraïense vluchtelingen telt, die in het Basisregistratie Personen staan geregistreerd. Daarvan verblijven er 728 in een gemeentelijke opvanglocatie en 670 in een particuliere opvangplek. 

Hilversum telt de meeste vluchtelingen, 630, waarvan er 300 in een gemeentelijke opvanglocatie (met name aan de Heuvellaan) verblijven. In Huizen verblijven 319 vluchtelingen, waarvan er 257 in een gemeentelijke opvanglocatie verblijven. Gooise Meren vangt 205 vluchtelingen op. Daarvan verblijven er 65 in een gemeentelijke opvanglocatie. 

Bij elkaar opgeteld zijn er in deze regio nu 960 van de 980 beschikbare bedden binnen 27 gemeentelijke opvanglocaties bezet. Wel komen er de komende anderhalve maand 700 bedden bij. Zo zijn er begin volgende maand 260 bedden beschikbaar binnen NH Naarden (hotel) en per 1 juli nog eens 250 bedden in Hilversum (Arenapark). 

Uit de krant

Uit de krant

Logo
Afbeelding
Huisartsen uit Gooise Meren strijdbaar op Malieveld Het is vijf voor twaalf voor huisartsen: ‘We willen nu meer tijd voor onze patiënten’ Zorg 5 jul, 15:00
Logo
Afbeelding
Toch gaat driekwart van ANWB-leden zeker op vakantie Nederlandse vakantieganger speelt in op huidige onzekerheden Algemeen 5 jul, 14:00
Afbeelding
Comeniusschool gaat ‘eco’ en wil ‘groene vlag’ behalen Algemeen 5 jul, 12:05
Afbeelding
Juliana Dalton behaalt zesde plaats op NK Algemeen 5 jul, 11:35
Afbeelding
HCAW blijft in spoor Amsterdam en Neptunus Sport 5 jul, 11:01
Logo
Afbeelding
Op stap met boswachters door het Kocherbos Muiderbergers blij dat het Kocherbos nu in handen is van Goois Natuurreservaat (GNR) Natuur en Milieu 5 jul, 09:00
Afbeelding
Ongeval op Brediusweg; auto komt tegen boom tot stilstand 112 4 jul, 19:43
Afbeelding
Getuigen gezocht van brand en schietincident Naarden Politie 4 jul, 17:32
Voorproefje Muidernieuws Extra? Schrijf je in voor de dagelijkse nieuwsbrief