Afbeelding
Foto: Bob Awick

Aanhoudende droogte: Waterschap hoeft nog geen maatregelen te nemen

Natuur & Milieu

REGIO - Het Waterschap Amstel, Gooi en Vecht hoeft nog geen extra maatregelen te nemen vanwege de aanhoudende droogte. Wel wordt de situatie elke dag extra scherp gecontroleerd. 

Het waterschap houdt de extra controles omdat het de laatste halve eeuw nog niet zo droog was.

De regio heeft nu te maken met een tekort van gemiddeld 150 millimeter regen en dat wordt de komende dagen alleen maar groter. Het waterschap verwacht dat het tekort volgende week oploopt naar 170 millimeter. Dan moet er wel wat gebeuren. "Vanaf dan bespreken we elke dag of er extra maatregelen nodig zijn. Zoals het extra controleren van onze dijken. Of het plaatsen van schotten in sloten, rivieren en kanalen om te voorkomen dat er brak water in de polders komt. Brak water zit tussen zoet en zout in en is slecht voor planten en dieren. Ook kijken we of de stand van het water te laag of op peil is", aldus het waterschap.

Vanwege het warme en droge weer verdampt het water. Dat kan voor ongemakken zorgen. Het water wordt nu nog aangevuld door water uit bijvoorbeeld het Amsterdam-Rijnkanaal. "Hierdoor kan het water in de polders wel minder schoon worden. Ook de kwaliteit van onze dijken kan achteruit gaan bij droogte. Er kunnen bijvoorbeeld scheuren ontstaan", zo zegt het waterschap. "Ook al is het droog, we zorgen wel voor voldoende water op de juiste plek. Te weinig water veroorzaakt problemen voor bijvoorbeeld de landbouw en de scheepvaart. En natuurgebieden kunnen uitdrogen. Op dit moment is de hoogte van het water nog goed."

Uit de krant