Philip en Petra van het Repair Café hopen dat er veel mensen komen.
Philip en Petra van het Repair Café hopen dat er veel mensen komen. Foto: Bob Awick

Zelf tandpasta maken, lezing van de Plastic Soup Surfer en boeken ruilen

Natuur en Milieu

GOOISE MEREN - Het Repair Café Bussum bestaat dit jaar zeven jaar en inmiddels is het een begrip in Bussum. Hun vaste stek is het DenksportCentrum, maar soms strijken ze neer op een andere locatie. Aanstaande zaterdag zijn ze te vinden bij De Groene Afslag en dat was voor de initiatiefnemer van deze locatie, Lucas Mol, reden om het groots aan te pakken met een Zero Waste Festival.

"Het is toch gaaf," reageert Petra Olgers van het Repair Café, "dat er allerlei duurzame activiteiten om ons heen worden georganiseerd." Ze hoopt dat er dan ook veel mensen op afkomen. Er zijn workshops, lezingen en natuurlijk kun je er ook gewoon terecht voor het repareren van defecte apparaten. "Inspiratie, maar ook zelf aan de slag", aldus Petra.

Deo en tandpasta
Zo is er een gratis lezing van de Baarnse Emily Jane-Townly. Zij leeft al jaren zonder afval en ook is kitesurfer Merijn Tinga, ofwel de Plastic Soup Surfer, aanwezig. Merijn maakte in 2014 zijn eerste 'plasticsoupboard' van afval en surfte hiermee onder meer van Nederland naar Engeland om aandacht te vragen voor zwerfafval op zee. Verder zijn er workshops wattenschijfjes maken, is er een kinderboekenruilbeurs, een lunch van Taste Before You Waste en bezoekers kunnen leren hoe ze zelf deodorant en tandpasta kunnen maken. En wie tijd over heeft kan ook nog aanschuiven voor de vijftig minuten durende documentaire over Merijn Tinga.

Petra is reuze enthousiast als ze vertelt over de workshop spijkerbroeken repareren. Die wordt gegeven in het naaiatelier van MUD Jeans. MUD Jeans loopt voorop als het gaat om duurzame kleding. Het bedrijf verkoopt geen spijkerbroeken, maar klanten kunnen ze daar leasen. En dat past helemaal in het straatje van het Repair Café. Petra: "Gewoon je eigen spijkerbroek meenemen en kijken of je hem nog kunt repareren of er iets anders van kunt laten maken."

Ontspullen
Petra verwacht dat nieuwe spullen in de toekomst niet meer de maatstaf zijn. "Iedereen is aan het ontspullen. Dat is niet alleen spullen die je niet meer gebruikt wegdoen, maar ook wat je hebt goed onderhouden en vervolgens ruilen, repareren of onderdelen die nog goed zijn gebruiken. Je verlengt daarmee de levensduur van dingen." Volgens haar is de gedachte dat alles nieuw moet zijn echt aan het veranderen. En daar bewust mee omgaan is niet meer alleen een ding van 'groene' mensen of geitenwollensokkentypes. "Dat is niet alleen goed voor het milieu, het is ook gewoon leuk als je dingen kunt repareren of hergebruiken." Veel van de activiteiten op het Zero Waste Festival worden gratis aangeboden, voor de workshops wordt een bijdrage in de kosten gerekend. "Voor materiaal voor de workshops wordt gezorgd en alles wat je maakt mag je mee naar huis nemen."

Meer informatie is te vinden op de website van De Groene Afslag. Het Repair Café is van 10.00 tot 13.00 uur en de eerste workshop start om 10.00 uur.

Uit de krant