Video Goois Natuurreservaat: beleef het schaapscheren thuis

  Natuur en Milieu

BUSSUM - Traditiegetrouw op de eerste zaterdag van juni vindt jaarlijks het schapenscheerfeest plaats, dat vele honderden bezoekers uit het Gooi trekt. Dit jaar, door de coronamaatregelen, wordt het feest van het scheren van de schapen zonder bezoekers wordt gevierd.

Video onderaan dit artikel

Daarom heeft het Goois Natuurreservaat een korte film gemaakt over het schaapscheren, zodat iedereen die had willen komen er toch een beetje bij is. 

Oud ambacht

Van oudsher worden de schapen die op de heide grazen jaarlijks in juni geschoren. Vaak is de maand voor juni een warmere periode waarin de schapen behoorlijk zweten. Al het vuil dat op de huis zit, zoals zand, wordt dan 'in de wol gezweet' waardoor het scheren daarna veel gemakkelijker gaat.

Johan Griffioen, beheerder begrazing en veeverzorging: "Als je de schapen niet zou scheren krijgen ze een enorme berg wol. De vacht van deze schapen weegt na een jaar al ongeveer drie kilo. Uiteindelijk zal de wol deels door rui weer afvallen. "Het grootste nadeel van het niet scheren is dat er een onderlaag ontstaat met heel veel parasieten en luizen. Naast veel irritatie en jeuk veroorzaken deze beestjes ook ziekten die voor het schaap dodelijk kunnen zijn."

Het Goois Natuurreservaat kiest ervoor om niet elektrisch te scheren, maar juist het oude scheerambacht te bewaren en met de hand te knippen. Een tijdrovende klus die wat behendigheid vraagt. Maar het scheren met een wolschaar is voor het schaap wel rustiger dan een gonzende tondeuse. Meer berichten