Hilariteit bij wethouder Boudewijnse bij de in werking zetten van de zonnepanelen.
Hilariteit bij wethouder Boudewijnse bij de in werking zetten van de zonnepanelen. Foto: Wattnu

‘Niet alleen ónder je dak maar ook mét je dak geld verdienen’

Natuur en Milieu

NAARDEN - De collectieve zonnedaken van Toyota Toonen en de Brandweer Naarden zijn officieel in gebruik. De energie die de zonnepanelen op deze daken opleveren, is bestemd voor collectief verbruik. De zonnedaken zullen zo’n 36 huishoudens van de benodigde stroom kunnen voorzien. 

De opening van de collectieve zonnedaken vond plaats in de Toyota showroom in Naarden, waar heel toepasselijk de nieuwste volledig elektrische auto staat te glanzen. “We zullen steeds meer energie nodig hebben”, zegt Wattnu-voorzitter Miel Jansen. “En daarom is het opwekken van zonne-energie een belangrijk speerpunt van Wattnu.”

De gemeente Gooise Meren en de ondernemers van FIN bedrijvenvereniging werken mee aan dit doel. De ondernemers doen dit door hun dak ter beschikking te stellen voor zonnepanelen. Zoals Hans Toonen dat heeft gedaan of door zelf zonnepanelen op hun daken te installeren. Martin Valkenburg, projectleider van het 1000-dakenteam van Wattnu, ziet het Gooimeer om die reden als ‘de energiecentrale van Gooise Meren‘. “Wattnu helpt ondernemers om niet alleen ónder hun dak geld te verdienen maar ook mét hun dak. Het 1000-dakenteam ontzorgt de ondernemer daarbij, op technisch en op financieel gebied.“

Wethouders Barbara Boudewijnse en Nico Schimmel kwamen in actie voor de officiële opening. Boudewijnse benadrukte daarbij hoe belangrijk het partnerschap van de gemeente met Wattnu en FIN is: “De vraag is al lang niet meer óf we kunnen verduurzamen, maar hoe snel we dat kunnen doen. Met Wattnu als partner in de uitvoering bereiken we veel meer dan we als gemeente alleen hadden kunnen doen. Samen zijn we al goed bezig, particulieren én ondernemers. En met Wattnu die voor al deze partijen oplossingen biedt in alle stappen van de energietransitie, van besparen tot lokaal opwekken, gaan we er zeker komen.”

Uit de krant