Ballonnen oplaten wordt nog meer afgeraden, geen verbod

  Natuur en Milieu

GOOISE MEREN - Meer dan het al deed gaat de gemeente afraden dat er rond evenementen ballonnen worden opgelaten. De gemeenteraad heeft een voorstel van Hart voor BNM daarover aangenomen. Een onderzoek naar een eventueel verbod op het opladen van ballonnen vond de gemeenteraad te ver gaan. 

Er was de afgelopen weken veel te doen over het oplaten van ballonnen. De ballonnen, en vooral de resten daarvan, zouden schaden toebrengen aan de natuur. Er werd de afgelopen weken weer veel gesproken over het oplaten van de ballonnen en de gevolgen daarvan toen er vanwege de start van de bouw op Bensdorp weer vele ballonnen werd opgelaten. Dat leverde meerdere klachten op. 

De gemeente gaat nu toch nog sterker afraden dat er rond evenementen ballonnen opgelaten worden. "We gaan daar nog sterker op letten", vertelde wethouder Gerben Struik aan de gemeenteraad. "Dat deden we al. Bussum had deze stelregel al en voor Gooise Meren doen we het ook. Dat er bij Bensdorp tóch ballonnen werden opgelaten was een fout." 

Een groot deel van de raad vond het voorstel van Hart voor BNM eerst overbodig, omdat de gemeente ballonnen oplaten dus al afraadt. Het plan werd na een kort debat tóch nog aangenomen.

Verbod gaat gemeente te ver
Een onderzoek naar een eventueel verbod op het oplaten van ballonnen vonden de wethouder en de gemeenteraad te ver gaan. "Als we daar regels over maken dan heeft dat alleen als gevolg dat we boetes kunnen geven voor het oplaten van ballonnen, maar de boa's zullen zo'n boete pas kunnen geven als de ballonnen worden losgelaten. Het leed is dan al geschied. We kunnen veel beter werken aan het bewust maken van mensen over de gevolgen van de natuur. Daar zullen we nog meer aan werken", aldus wethouder Struik. 


reageer als eerste
Elke woensdag het Muidernieuws per e-mail
Meer berichten

Muidernieuws nieuwsbrief

Elke woensdag het Muidernieuws per e-mail