Gemeente trekt extra geld uit voor onderhoud scholen | Muidernieuws
<SCRIPT SRC="//secure.adnxs.com/ttj?id=5227070&cb=[CACHEBUSTER]&referrer=muidernieuws.nl&pubclick=[INSERT_CLICK_TAG]&postcode=139" TYPE="text/javascript"></SCRIPT>
Nieuwbouw voor basisschool De Tweemaster in Naarden.
Nieuwbouw voor basisschool De Tweemaster in Naarden. (Foto: Bastiaan Miché)

Gemeente trekt extra geld uit voor onderhoud scholen

  Onderwijs

GOOISE MEREN - Duizenden scholen in Nederland hebben een erbarmelijk slecht binnenklimaat, kopte de NOS onlangs. Dat speelt ook in Gooise Meren.

Scholen zijn sinds 2015 verantwoordelijk voor het reguliere onderhoud. Gemeenten betalen nieuwbouw, renovatie en herstelwerkzaamheden na een calamiteit. Door een tekort aan geld zou het achterstallig onderhoud alleen maar oplopen. Enkele pensioenfondsen zouden al plannen hebben om bij te springen. De gemeente Gooise Meren ging vorige maand juist akkoord met een langetermijnplan voor huisvesting van scholen.
Maandenlang zijn schoolbesturen en gemeente over dit zogenaamde 'integrale onderwijshuisvestingsplan' (IHP) in gesprek geweest. Het staat vol met plannen en afspraken voor de komende tien tot twaalf jaar over nieuwbouw, renovatie en grootschalig onderhoud.

Meer doen dan moet
In totaal gaat er zo'n 65 miljoen geïnvesteerd worden. Een bedrag dat de gemeente moet ophoesten. Een deel wordt gesubsidieerd door het Rijk. Het tekort moet de gemeente zelf financieren. Het gaat dan met name om financiering voor nieuwbouw of renovatie, met daarbij allerlei maatregelen die de scholen duurzamer moeten maken. Volgens verantwoordelijk wethouder Hendrik Boland gaan de partijen hiermee verder dan wat wettelijk verplicht is. Leerlingen moeten les krijgen in een goed schoolgebouw, is het standpunt van de gemeente. De plannen en benodigde financiën hebben betrekking op alle basisscholen en middelbare scholen in de gemeente. Gymzalen van basisscholen vallen overigens deels buiten dit verhaal. Daarvoor moet nog een ander plan komen.

Planning
De komende jaren staan onder meer in Bussum de Vondelschool, Willem de Zwijger College, het Goois Lyceum, de Juliana Daltonschool en in Naarden de St. Vitusmavo op de lijst voor een flinke renovatie. En de Katholieke Montessorischool in Bussum, de Tweemaster in Naarden en de Oranje Nassauschool en de Vinkenbaan in Muiderberg kunnen rekenen op nieuwbouw. De lijst met scholen, waar slechts beperkte ingrepen nodig zijn, is het langst. In totaal dertien scholen onder gaan de komende jaren kleinere ingrepen. Het gaat daarbij vooral om het verduurzamen en verbeteren van het binnenklimaat. De komende tijd moeten voor de scholen, die als het eerste aan de beurt zijn, de plannen ingediend worden.

 

 


<SCRIPT SRC="//secure.adnxs.com/ttj?id=5227070&cb=[CACHEBUSTER]&referrer=muidernieuws.nl&pubclick=[INSERT_CLICK_TAG]&postcode=139" TYPE="text/javascript"></SCRIPT>
Meer berichten
 
<SCRIPT SRC="//secure.adnxs.com/ttj?id=5227073&cb=[CACHEBUSTER]&referrer=muidernieuws.nl&pubclick=[INSERT_CLICK_TAG]&postcode=139" TYPE="text/javascript"></SCRIPT>