Oefenen met een echte brand in containers op oefencentrum Crailo.
Oefenen met een echte brand in containers op oefencentrum Crailo. (Foto: Bob Awick)

Brandweer ontmantelt oefencentrum Crailo

  Politie

REGIO - Brandweer Gooi en Vechtstreek is druk bezig met het ontmantelen van oefencentrum Crailo. Per 1 juli moet het terrein verlaten worden.

De brandweer oefent sinds 2009 op deze locatie, die daarvoor door defensie werd gebruikt. Het terrein wordt nu door de provincie vrij gegeven voor gebiedsontwikkeling en daarom moet de brandweer vertrekken.

Verwend
"We zijn natuurlijk enorm verwend met zo'n mooi oefencentrum op soms maar een paar minuten rijden van de brandweerkorpsen", zegt Joop Huizing. "Nu moeten we een heel stuk verder weg gaan oefenen."

Hij legt uit dat brandweermensen in ieder geval een tot twee dagen per jaar in de meest extreme omstandigheden moeten trainen. Op Crailo stonden daarvoor containers waar echt in gestookt kon worden.

Toekomst
Brandweer Gooi en Vechtstreek gaat nu tijdelijk ergens anders oefenen. Dat kan op de Maasvlakte zijn, maar ook in buurland Duitsland.

Het is de bedoeling dat er op termijn wel weer een oefencentrum in Midden-Nederland komt waar zowel de veiligheidsregio Gooi en Vechtstreek, Flevoland en Utrecht zullen gaan oefenen.

De brandweermensen die werkzaam waren op het oefencentrum, worden nu in Nederhorst den Berg en Naarden gestationeerd.

Meer berichten