Inmiddels worden politiemensen versneld opgeleid om de achterstand in te lopen.
Inmiddels worden politiemensen versneld opgeleid om de achterstand in te lopen. Archieffoto: Bob Awick

Midden-Nederland kampt met politietekort, ook Huizer burgemeester heeft zorgen

Politie

REGIO - De regioburgemeester Midden-Nederland, Sharon Dijksma, heeft recentelijk aangegeven dat er een breed capaciteitsprobleem is binnen de politie-eenheid van de regio. 

Daarom wordt er dit voorjaar in Huizen een publieksenquête uitgevoerd over veiligheid, in opdracht van burgemeester Niek Meijer.

Ontwikkelingen
In een brief aan de leden van de Commissie Algemeen Bestuur en Middelen legt Meijer de situatie uit: “Enerzijds is de toegekende capaciteit niet volledig bezet en anderzijds is de totale toegekende capaciteit te laag.”

“Midden-Nederland is enorm gegroeid, zowel in demografie als in criminaliteit. Maar er is in de verdeelsleutel die gehanteerd wordt voor de capaciteitsverdeling tussen de politie-eenheden, nog geen rekening gehouden met deze ontwikkelingen.”

Zorgen
Inmiddels worden in Midden-Nederland politiemensen versneld opgeleid om de achterstand van 300 fulltime werknemers in te lopen, waardoor de verwachting is dat de politie Midden-Nederland in 2025 op sterkte zal zijn.

Ook in Huizen zal vanaf juni 2022 een nieuwe, ervaren wijkagent in de wijk Stad en Lande starten. Toch hebben burgemeesters uit de verschillende gemeenten - waaronder Meijer - een aantal zorgen gedeeld met Dijksma. 

Te weinig tijd
Zo zouden wijkagenten te weinig tijd hebben om te besteden aan hun wijk. “Of hun wijken zijn te groot wegens onvervulde vacatures”, vat Meijer samen.

“Ze zijn daardoor niet meer zichtbaar in de wijken, want ze moeten te veel noodhulpdiensten draaien. Hiermee verdwijnen de preventieve werking en de wortels in de wijken en dit is een zeer onwenselijke beweging.”

Daarnaast baren de gevolgen van twee jaar corona de burgemeesters zorgen: de overuren moeten worden opgenomen, de basisbezetting is smaller, de druk op de werkenden groter met een hoger ziekteverzuim tot gevolg.

Eigen onderzoek
Om een nog beter beeld van de veiligheid in Huizen te krijgen, voert onderzoeksbureau Research2Evolve in opdracht van de burgemeester een publieksenquête uit - in de plaats van de Veiligheidsmonitor.

“Een eigen onderzoek biedt namelijk meer mogelijkheden om eigen vragen op te nemen”, aldus Meijer. De uitkomsten van de enquête worden meegenomen bij het opstellen van het nieuwe Integrale Veiligheidsplan 2023-2026.

Uit de krant

Uit de krant

Afbeelding
Belevenissendag voor scholieren Vitusmavo foto’s 30 jun, 16:19
Afbeelding
336 scholieren op eerste school hockeytoernooi ‘Hockey voor India’ Sport 30 jun, 15:41
Logo
Afbeelding
Drie minderjarige verdachten zitten vast voor verder onderzoek Nettorama na overval gewoon open; ‘geschrokken, maar geen gewonden’ Politie 30 jun, 12:00
Afbeelding
Fotowedstrijd ‘Zomergevoel in Gooise Meren’ Algemeen 30 jun, 10:35
Afbeelding
De wolf op bezoek Column GNR 30 jun, 09:09
Afbeelding
Open dag Vogelhospitaal Naarden Natuur en Milieu 30 jun, 08:02
Logo
Afbeelding
Drie GDP-moties bij behandeling Jaarstukken 2021 Jelmer Kruijt kan bijna juichen; na drie jaar krijgt vlag-motie eindelijk steun Politiek 30 jun, 08:00
Afbeelding
Overval op Nettorama Bussum Politie 29 jun, 20:05
Voorproefje Muidernieuws Extra? Schrijf je in voor de dagelijkse nieuwsbrief