Wethouder Franx: 'Het financiële fundament staat, nu kunnen we gaan investeren' | Muidernieuws
<SCRIPT SRC="//secure.adnxs.com/ttj?id=5227070&cb=[CACHEBUSTER]&referrer=muidernieuws.nl&pubclick=[INSERT_CLICK_TAG]&postcode=139" TYPE="text/javascript"></SCRIPT>
Foto: Bob Awick

Wethouder Franx: 'Het financiële fundament staat, nu kunnen we gaan investeren'

  Politiek

GOOISE MEREN - Jan Franx heeft zijn laatste taak als wethouder van Financiën afgerond. De voortgangsrapportage is gemaakt en Franx zegt hiermee de zaken tevreden over te kunnen dragen aan zijn opvolger Geert-Jan Hendriks.

In de stukken staat dat de financiële positie van Gooise Meren er goed voorstaat. Er is maar liefst 52 miljoen euro eigen vermogen. Genoeg om tegenvallers op te vangen en dus tegen een stootje te kunnen. Het jaar 2017 werd daarbij ook nog eens positief afgesloten met 4.9 miljoen euro. In mei wordt nog een mooie meevaller verwacht vanuit het Rijk. Genoeg redenen voor Franx om trots te zijn op het huishoudboekje van de gemeente. "We zijn de afgelopen 2,5 jaar bezig geweest met bezuinigen en we moesten ook de begrotingen van de voormalige gemeenten Bussum, Naarden en Muiden in elkaar schuiven. Een hele klus, maar we hebben het gered."

Ruim begroot
"We hebben gewerkt met reserves in ons achterhoofd om eventuele risico's te kunnen afdekken. Er werd dus vrij ruim begroot. Dat is een van de redenen dat we er nu goed voorstaan. Ander belangrijk punt is de meevaller vanuit het Rijk. Daarbij komt dat ook de rekeningen vanuit het sociaal domein nu pas zijn afgerond, doordat je achteraf betaalt.

Nu alle cijfers duidelijk zijn, zie je dat we er goed voorstaan." Er blijft kortom genoeg geld over voor het nieuwe college om uit te geven. "Ik zeg maar zo: het is nú tijd om het dak te repareren omdat de zon gaat schijnen. We hebben de afgelopen jaar veel gewerkt aan visies. Nu komt de tijd om over te gaan tot uitvoering en zaken in gang te zetten zonder lastenverzwaring. De inwoners gaan hier veel van merken, bijvoorbeeld als het riool wordt vervangen."

Maar ook op het gebied van grote uitgaven staat er heel wat op stapel. "Denk aan alle ontwikkelingslocaties zoals Crailo, de Bredisusgronden, de Krijgsman en de ontwikkeling van station Naarden-Bussum."
Tegenvallers waren er afgelopen jaar ook. Grootste post is ruim twee ton aan gemiste inkomsten wegens het afschaffen van de vermakelijkhedenretributie (prettaks Oud Valkeveen-red.).

Overdracht
De accountant heeft de jaarstukken goedgekeurd en dus kan Franx zijn portefeuille met een gerust hart overdragen. "We willen het bedrijfsmatig werken op de afdeling nog verder aanscherpen. Dus scherper begroten, mogelijke risico's goed in kaart brengen en meer overleg tussen diverse afdeling en de experts van financiën. Dat moet allemaal leiden tot een betere begroting."


<SCRIPT SRC="//secure.adnxs.com/ttj?id=5227070&cb=[CACHEBUSTER]&referrer=muidernieuws.nl&pubclick=[INSERT_CLICK_TAG]&postcode=139" TYPE="text/javascript"></SCRIPT>
Meer berichten
 
<SCRIPT SRC="//secure.adnxs.com/ttj?id=5227073&cb=[CACHEBUSTER]&referrer=muidernieuws.nl&pubclick=[INSERT_CLICK_TAG]&postcode=139" TYPE="text/javascript"></SCRIPT>