Plannen VVD, D66, Hart voor BNM en GroenLinks worden amper concreet | Muidernieuws
<SCRIPT SRC="//secure.adnxs.com/ttj?id=5227070&cb=[CACHEBUSTER]&referrer=muidernieuws.nl&pubclick=[INSERT_CLICK_TAG]&postcode=139" TYPE="text/javascript"></SCRIPT>
Geert-Jan Hendriks, Jan Franx, Marieke Munneke Smeets, Alexander Luijten en Barbara Boudewijnse moeten het gaan waarmaken.
Geert-Jan Hendriks, Jan Franx, Marieke Munneke Smeets, Alexander Luijten en Barbara Boudewijnse moeten het gaan waarmaken. (Foto: Bob Awick)

Plannen VVD, D66, Hart voor BNM en GroenLinks worden amper concreet

  Politiek

GOOISE MEREN - Het heeft zes lange weken van onderhandelen gekost, maar VVD, D66, Hart voor BNM en GroenLinks kunnen aan de slag. Het kersverse gemeentebestuur heeft haar wethouders gepresenteerd en heeft de plannen voor de komende jaren klaar. De presentatie was afgelopen week. 'Ambitieus' klonk als grootste toverwoord.

Na al dat onderhandelen, alle trots en een stuk of elf keer het woord 'ambitieus' te hebben gehoord, zou je verwachten dat VVD, D66, Hart voor BNM en GroenLinks grootse plannen hebben voor de komende jaren. Je komt echter van een koude kermis thuis. Het coalitieakkoord staat vooral vol met algemeenheden. En datzelfde geldt voor de titel van het stuk: 'Duurzaam, sociaal, veilig en vitaal'.

Echt grote plannen ontbreken
Echt grote plannen ontbreken, het werk borduurt vooral voort op het werk van de afgelopen twee jaar. Het college had het toen razend druk met het maken van visies: van het bedenken van wat er moet gebeuren met de buitenruimte, op het gebied van wonen of op het vlak van sport en bewegen. De ene na de andere visie vloog over tafel. Deze visies moeten nu uitgewerkt gaan worden. Maar verwacht absoluut geen vuurwerk. Als het gaat om de buitenruimte gaat het gemeentebestuur ervoor dat 'de natuur en natuurgebieden worden beschermd en blijven behouden', voor wonen wordt ingezet op 'een voldoende en gedifferentieerd woningaanbod' en qua sport gaat men voor 'het terugdringen van wachtlijsten'. En zo kunnen we wel even doorgaan.

Slechts een enkele keer wordt het coalitieakkoord echt concreet. Een opvallend voorbeeld: VVD, D66, Hart voor BNM en GroenLinks hebben het plan om werkgelegenheid te creëren door het 'vervezelen van textiel' naar onze regio te halen. Vooruitstrevend zou je zeggen, zeker als het echt banen oplevert, maar dat het vooralsnog slechts gaat over een vaag plan blijkt wel uit het feit dat geen enkele wethouder antwoord kon geven op de vraag wat er nou exact moet gaan gebeuren en hoe het plan vormgegeven moet worden. Afwachten dus, en dat geldt voor de meeste punten.

Raadsdebat over akkoord
VVD, D66, Hart voor BNM en GroenLinks worden met hun plannen vandaag (woensdag) meteen voor de leeuwen geworpen: de gemeenteraad debatteert dan over het stuk. Twee jaar geleden leverde dat een fel debat op, waar vooral tegen eenzelfde algemeen coalitieakkoord fel van leer getrokken werd. "Futloos, een wassen neus en vol met open deuren", zo foeterde Marieke Munneke Smeets van Hart voor BNM toen als oppositiepartij. De kritiek zal vanavond niet veel anders zijn, zo is niet geheel onterecht de verwachting. En zie je dan als nieuwbakken wethouder maar eens te verdedigen tegen iets wat voorheen je eigen kritiek was. Zelf verdedigt ze haar kritiek van toen als wethouder nu met het feit dat 'coalitie en oppositie nou eenmaal anders zijn'.

Na het debat van vanavond kunnen VVD, D66, Hart voor BNM en GroenLinks aan de slag. Welke kant het echt op gaat met de plannen zal hopelijk een stuk duidelijker worden als straks de eerste perspectiefnota en de begroting op tafel komen. Dan moeten tenslotte de echte keuzes gemaakt gaan worden door het gemeentebestuur.

De raadsvergadering is woensdagavond vanaf 20.15 uur hier te volgen. 


<SCRIPT SRC="//secure.adnxs.com/ttj?id=5227070&cb=[CACHEBUSTER]&referrer=muidernieuws.nl&pubclick=[INSERT_CLICK_TAG]&postcode=139" TYPE="text/javascript"></SCRIPT>
Meer berichten
 
<SCRIPT SRC="//secure.adnxs.com/ttj?id=5227073&cb=[CACHEBUSTER]&referrer=muidernieuws.nl&pubclick=[INSERT_CLICK_TAG]&postcode=139" TYPE="text/javascript"></SCRIPT>