Foto: Bob Awick

Gemeente zat tóch goed met begroting

  Politiek

GOOISE MEREN - Er was niets mis met de begroting van de gemeente Gooise Meren die de provincie Noord-Holland afgelopen maand afkeurde. Dat heeft de gemeente laten onderzoeken.

De provincie keurde de begroting afgelopen maand om technische redenen af. Zo begrootte de gemeente de precariobelasting, kort gezegd de belasting op ondergrondse leidingen voor nutsbedrijven, als structurele inkomsten. De precariobelasting wordt echter in 2020 opgeheven, waardoor de gemeente deze inkomsten verliest. Toch heeft de gemeente de belastinginkomsten ook na 2020 op de begroting staan. Dat mag volgens de provincie niet meer.

Na het oordeel van de provincie paste de gemeente de begroting razendsnel aan. Met een noodmaatregel werd 2,3 miljoen euro extra bezuinigd, waardoor de provincie wel akkoord ging met de begroting. Dat blijkt achteraf niet nodig te zijn geweest, zo oordeelt de Commissie Besluit Begroting en Verantwoording die oordeelt over begrotingsgeschillen. De gemeente laat de genomen maatregelen wel intact.

Meer berichten