[Video] Burgemeesters over bedreigingen: 'zeer zorgelijk' en 'niet te licht over denken' | Muidernieuws
<SCRIPT SRC="//secure.adnxs.com/ttj?id=5227070&cb=[CACHEBUSTER]&referrer=muidernieuws.nl&pubclick=[INSERT_CLICK_TAG]&postcode=139" TYPE="text/javascript"></SCRIPT>
'Het is zeer zorgelijk', zegt Han ter Heegde over de bedreiging van zijn Haarlemse collega.
'Het is zeer zorgelijk', zegt Han ter Heegde over de bedreiging van zijn Haarlemse collega. (Foto: Bob Awick)
Video

Burgemeesters over bedreigingen: 'zeer zorgelijk' en 'niet te licht over denken'

  Politiek

REGIO - De burgemeesters in onze regio leven erg met mee met hun Haarlemse collega Jos Wienen. Wienen wordt wegens ernstige bedreigingen streng bewaakt en moest zelfs onderduiken. Twee derde van het aantal burgemeesters in de provincie Noord-Holland heeft weleens te maken met bedreiging blijkt uit onderzoek van NH Nieuws.

"Het is zeer zorgelijk", zegt Han ter Heegde, burgemeester van Gooise Meren, over de bedreiging van zijn collega. Volgens hem kan uiteindelijk ook het functioneren van de burgemeester daar onder gaan lijden als het te lang duurt, zeker als het ook het privéleven raakt. Zelf had hij als burgemeester van Heerhugowaard in het verleden ook bewaking voor de deur. Dat was nodig nadat hij een woonwagen weg had laten slepen. "Dat is heel beroerd."

Sicko Heldoorn, burgemeester van Huizen, maakte het in een vorige functie mee dat hij op zijn werkkamer werd aangevallen door een verward persoon. "Je schrikt er even heel erg van."

Bas Jan van Bochove, waarnemend burgemeester van Weesp, vindt dat de bedreigingen aan het adres van burgemeesters niet te licht moeten worden opgevat. "Het heeft verstrekkende gevolgen voor je leven." Hij kreeg eerder in zijn politieke carrière een bedreiging die tot beveiliging leidde. Hij was daar laconiek over, maar tegenwoordig zou hij daar anders mee omgaan. "Het was een andere tijd, tegenwoordig is het veel extremer."

NH Nieuws sprak ook met Pieter Broertjes, de burgemeester van Hilversum. Hij zegt zelf geen ervaring te hebben met serieuze bedreigingen vanuit het criminele milieu, maar merkt wel dat inwoners hem sneller rechtstreeks aanspreken. "Ze zeggen dan: 'ik weet waar je woont'. Kennelijk hoort dat erbij. Op social media wordt ik voortdurend met de grond gelijk gemaakt, maar dat moet je van je af laten glijden." Hij moet ook regelmatig op zijn tong bijten om geen reacties uit te lokken.

Meer agenten
Om de toenemende vermenging van boven- en onderwereld een halt toe te roepen, zijn er volgens Broertjes meer agenten nodig. Hij doet dan ook een oproep aan het kabinet om extra geld uit te trekken om de burgemeesters ondersteuning in de strijd tegen criminelen te bieden.

Steun van burger
Elsevier Weekblad heeft 'de burgemeester' uitgeroepen tot Nederlander van het Jaar 2018. Volgens de redactie is er geen publieke ambtsdrager die letterlijk zo onder vuur ligt als de burgemeester. Volgens hoofdredacteur Arendo Joustra van het weekblad verdienen burgemeesters juist de steun van hun burgers. ''Hopelijk draagt deze uitverkiezing tot Nederlander van het Jaar daaraan bij.''


<SCRIPT SRC="//secure.adnxs.com/ttj?id=5227070&cb=[CACHEBUSTER]&referrer=muidernieuws.nl&pubclick=[INSERT_CLICK_TAG]&postcode=139" TYPE="text/javascript"></SCRIPT>
Meer berichten
 
<SCRIPT SRC="//secure.adnxs.com/ttj?id=5227073&cb=[CACHEBUSTER]&referrer=muidernieuws.nl&pubclick=[INSERT_CLICK_TAG]&postcode=139" TYPE="text/javascript"></SCRIPT>