Gooise Meren moet één ondernemersfonds voor hele gemeente hebben | Muidernieuws
<SCRIPT SRC="//secure.adnxs.com/ttj?id=5227070&cb=[CACHEBUSTER]&referrer=muidernieuws.nl&pubclick=[INSERT_CLICK_TAG]&postcode=139" TYPE="text/javascript"></SCRIPT>
Brigitta Boonacker van de OVGM wil kijken naar een collectief ondernemersfonds.
Brigitta Boonacker van de OVGM wil kijken naar een collectief ondernemersfonds. (Foto: Bob Awick)

Gooise Meren moet één ondernemersfonds voor hele gemeente hebben

  Politiek

GOOISE MEREN - Er moet één ondernemersfonds komen voor de hele gemeente Gooise Meren. Dat meent de Ondernemersvereniging Gooise Meren (OVGM). Er wordt gekeken over zo'n fonds opgezet kan worden. 

Een ondernemersfonds wordt gevuld met geld van ondernemers en kan worden benut voor het organiseren van evenementen, maar ook voor bijvoorbeeld de feestverlichting. 

Op dit moment is het in de vier kernen anders geregeld en ook zou het huidige Bussumse systeem wel verbeterd kunnen worden. In het onderzoek wordt ook meteen gekeken hoe dit ondernemersfonds het best gefinancierd kan worden. In principe zijn er drie mogelijkheden om een dergelijke activiteitenpot te financieren. Via een BIZ, een BedrijfsInvesteringsZone, via een opslag op de ozb-belasting op niet-woningen of via reclamebelasting zoals nu in Bussum gebeurt. De reclamebelasting is niet zozeer het probleem, vindt Boonacker. Alleen kost het nu jaarlijks bijna 18.000 euro om te bepalen wat elke ondernemer moet betalen. "Zonde van het geld", aldus Boonacker. Voor hoe het dan wel moet, wacht ze de resultaten van het onderzoek, dat na de zomer klaar is, af.

Pot voor Muiden en Muiderberg bijna leeg
De situatie in Muiden en Muiderberg vraagt ook om een oplossing. Daar is een ontwikkelingsfonds dat gevuld werd met een opslag op de ozb niet-woningen. Maar die pot is bijna leeg, aangezien die wijze van financiering sinds de fusie in 2016 niet meer is toegestaan. Doordat er nog geen alternatief is bedacht, komt er al twee jaar geen geld meer binnen. Ben Boogaard spreekt namens de Muidense ondernemers. "We kunnen dit jaar nog de bakken met bloemen vullen, maar dan houdt het op."

Een opslag op de ozb niet-woningen, waar de FIN Bedrijfsvereniging Gooise Meren wel oren naar heeft, is wat hem hem betreft ook een goede optie voor Muiden. Voor een BIZ of een reclamebelasting zijn er in Muiden en Muiderberg te weinig ondernemers. Vanuit Naarden-Vesting komt weer een heel ander geluid. Daar ontbreekt vooralsnog het draagvlak voor een dergelijk fonds. Volgens een vertegenwoordiger van de ondernemersvereniging hebben ze het in de Vesting nu prima voor elkaar. Als ze daar een activiteit willen organiseren, wordt dat zonder al te veel gedoe en beperkingen geregeld. Het geld komt van de leden en donateurs. "De Vesting bedruipt zichzelf." Het is nog een beetje toekomst kijken, maar als er ja wordt gezegd tegen een ondernemersfonds dat wordt gefinancierd met een ozb-opslag voor niet-woningen, dan betekent dat dat ook verenigingen en vastgoedeigenaren een vinger in de pap gaan krijgen.

 


<SCRIPT SRC="//secure.adnxs.com/ttj?id=5227070&cb=[CACHEBUSTER]&referrer=muidernieuws.nl&pubclick=[INSERT_CLICK_TAG]&postcode=139" TYPE="text/javascript"></SCRIPT>
Meer berichten
 
<SCRIPT SRC="//secure.adnxs.com/ttj?id=5227073&cb=[CACHEBUSTER]&referrer=muidernieuws.nl&pubclick=[INSERT_CLICK_TAG]&postcode=139" TYPE="text/javascript"></SCRIPT>