Foto: G.J. Schultz

Gemeenteraad Diemen neemt motie aan tegen bouw biomassacentrale bij Maxis

  Politiek

DIEMEN - De gemeenteraad van Diemen heeft donderdagavond met een ruime meerderheid een motie aangenomen waarin het college van B en W wordt gevraagd om Vattenfall te bewegen af te zien van de bouw van de biomassacentrale in Diemen, naast de Maxis. Ook de gemeente Gooise Meren maakt zich grote zorgen over de mogelijke komst van deze centrale. Aanleiding voor de motie in Diemen is het interview met de Zweedse directeur van Vattenfall, Magnus Hall, in dagblad Trouw van vrijdag 31 oktober.

Magnus Hall zegt in Trouw dat Vattenfall voorlopig geen nieuwe houtgestookte biomassacentrales meer gaat bouwen in Nederland omdat het bedrijf wil wachten tot er meer consensus is. Hall kondigt aan de bouw van de biomassacentrale in Diemen wel te willen doorzetten. Dat laatste is de gemeenteraad van Diemen in het verkeerde keelgat geschoten.

Petitie
De raad wijst erop dat deze consensus compleet ontbreekt in Diemen. De voltallige gemeenteraad, ondersteund door vele bezorgde Diemenaren én meer dan 7400 ondertekenaars van een petitie zijn tegen de voorgenomen biomassacentrale, maar Vattenfall is nog steeds voor.

Weerstand
En de belangrijkste reden van Vattenfall om te stoppen met nieuwe centrales is juist dat er grote weerstand is ontstaan tegen de biomassacentrale in Diemen. Ook de gemeenten Gooise Meren en Weesp zijn tegenstanders. Immers zullen hun inwoners de gevolgen dragen als de centrale er zou komen. De gemeenteraad van Diemen vindt dat Vattenfall in zijn eigen redenering ook voldoende aanleiding moet ziet om de biomassacentrale in Diemen niet te bouwen.


 Meer berichten