Er werd gesproken over welke bedrijven naar Crailo komen.
Er werd gesproken over welke bedrijven naar Crailo komen. (Foto: SVP Architectuur en Stedenbouw)

'Oog hebben voor vele en leuke initiatieven op Crailo'

  Politiek

BUSSUM - Er had best wat meer en hoger gebouwd kunnen worden op Crailo dan de 590 woningen van nu. Dat zei Joop van Dort, voorzitter van de bedrijvenvereniging FIN Gooise Meren, tijdens de discussie over het stedenbouwkundig- en landschapsplan Crailo waar de politiek van Gooise Meren (en ook van Hilversum en Laren) afgelopen week over sprak.

"Het is jammer dat die negentig extra woningen er alleen komen om de kosten te drukken, niet omdat we woningen - met name goedkope - nodig hebben", aldus de Naarder, die wel sprak van een goed stuk. Hij zei dit overigens op persoonlijke titel. 

Als voorzitter van de bedrijvenvereniging kraakte Van Dort de gedachte dat er op Crailo louter behoefte is aan schone, creatieve en innoverende bedrijven. "Er is met name ruimte nodig voor werk voor praktijkgeschoolden", stelde hij.

Gooise Meren, Hilversum en Laren maakten vorige maand de plannen voor Crailo, dat binnen de drie gemeenten ligt bekend. Er komen bijna 600 woningen, vijf hectare bedrijventerrein en veel groen. Crailo moet verder een duurzame wijk zijn waarbij de auto te gast is.

Wethouder Jorrit Eijbersen was tijdens die presentatie van december al razend enthousiast en stelde dit keer opnieuw dat het plan een parel is voor 't Gooi. En interesse is er volop van bewoners en ontwikkelaars, zei hij, nu is de tijd daar om een en ander in de markt te zetten. En daarbij heeft men zeker oog voor vele en ook 'leuke initiatieven', zoals mogelijk het plan voor compact en duurzaam wonen, dat bewonersvereniging Klein Crailo presenteerde.

Sowieso over de woningen waren er genoeg vragen voor de wethouder. Want hoe is de verdeling sociaal, midden en duur tussen de drie gemeenten onderling? En krijgen inwoners uit deze regio voorrang? Eijbersen antwoordde dat de verdeling nagenoeg gelijk is en dat er voor de sociale markt regels zijn. Voor de vrije markt niet.

En als het gaat om bedrijven komen er verschillende soorten bedrijvigheid, stelde de wethouder. Mogelijk komt er ook een (kleine) supermarkt. Ook kwam het puntje 'parkeerplaatsen' voorbij. Zijn er wel genoeg en parkeren bewoners bij een tekort niet hun massaal hun vierwieler in de ernaast gelegen Anne Franklaan? Ook op dat punt bleef Eijbersen overeind door een vergelijkbare wijk in Zeist naar boven te halen waar veel parkeerplaatsen nu leeg staan.

De discussie Crailo krijgt 4 februari een vervolg. Dan komen de drie gemeenteraden bijeen in het raadhuis van Hilversum.

Meer berichten