De Ribbius Peletier Penning.
De Ribbius Peletier Penning. Foto: Elmer van der Marel

Onderscheiding voor vrouwelijke politieke inspiratie in Noord-Holland

Politiek

REGIO - De Provinciale Staten van Noord-Holland zoekt een vrouw die een onderscheiding verdient. Iedereen kan tot en met 8 februari een kandidaat aanmelden voor de Ribbius Peletierpenning 2023.

Een reden voor onderscheiding kan onder andere een rolmodel in de politiek voor andere vrouwen zijn. Of voor een bijdrage aan de positie van vrouwen in de Noord-Hollandse politiek.

Serie van vijf
De viering van 100 jaar vrouwenkiesrecht in 2019 was de aanleiding voor Provinciale Staten om de Ribbius Peletierpenning van 2019 tot en met 2023 jaarlijks uit te reiken aan een vrouw die zich verdienstelijk maakt voor de positie van vrouwen in de Noord-Hollandse politiek.

De Ribbius Peletierpenning 2023 is vooralsnog de laatste in een serie van vijf onderscheidingen. Provinciale Staten vernoemden de onderscheiding naar Liesbeth Ribbius Peletier, de eerste vrouwelijke gedeputeerde van Noord-Holland.

Uitreiking 
Na 8 februari maakt de jury onder leiding van voormalig minister Sybilla Dekker een keuze uit de aangemelde kandidaten. Op 8 maart reikt de juryvoorzitter de Ribbius Peletierpenning 2023 uit namens Provinciale Staten van Noord-Holland, dan is het ook Internationale Vrouwendag.

De onafhankelijke jury is ook benieuwd naar kandidaten uit het landelijk gebied en naar rolmodellen die politiek actief zijn in lokale verbanden zoals dorpsraden. Daarnaast is de jury benieuwd welke aansprekende kandidaten te vinden zijn bij Waterschappen.

Oud-winnaressen 
In 2019 ontving Devika Partiman de penning voor haar initiatief ‘Stem op een vrouw’, waarmee zij kiezers oproept om te stemmen op een lager geplaatste vrouw op een lijst.

Het Purmerendse gemeenteraadslid Manja van der Weit kreeg de penning in 2020 voor haar programma ‘Vrouwen in de Purmerendse Politiek’ waarmee zij vrouwen op een laagdrempelige manier laat kennismaken met politiek. Tweede Kamerlid Sylvana Simons kreeg de penning in 2021. 

Kandidaat aanmelden
Iedereen kan tot en met 8 februari een kandidaat aanmelden voor de Ribbius Peletierpenning 2023 naar ribbiuspeletierpenning@noord-holland.nl, met daarbij een beschrijving van wie zij is en waarom zij een onderscheiding verdient. 

Afbeelding

Mis niks, lees alles!

Wil je ons steunen en al onze artikelen lezen?
Kies hier je lidmaatschap.

Uit de krant