Edwin Göbbels.
Edwin Göbbels. Foto: © Foto Miché / Bastiaan Miché
regio

Politieke vragen over cameratoezicht op de Groest na steekincident

Politiek

HILVERSUM - Het steekincident van afgelopen weekend in het Hilversumse uitgaanscentrum roept vragen op bij oppositiepartij Democraten Hilversum. Want waarom vraagt de politie om beelden als er al cameratoezicht is?

Fractievoorzitter Edwin Göbbels zal het komende donderdagavond tijdens het zogenoemde vragenuur van de raadscommissie vragen aan burgemeester Gerhard van den Top. De Democraat, die zich in het verleden meermaals uitsprak tegen cameratoezicht, benadrukt daarbij dat de invoering van camera’s op met name de Groest de gemeente tonnen heeft gekost. “In de weekenden zou live cameratoezicht plaatsvinden en direct reageren op straat.”

Het steekincident vond zondag rond 5.40 uur plaats. De politie, aldus Göbbels, kwam pas ter plaatse na meerdere meldingen. De vraag is daarom of en waarom de politie niet zelf via cameratoezicht zag wat er gaande was. Omdat de politie bovendien om beelden van getuigen vraagt, concludeert de politicus dat het cameratoezicht niet preventief heeft gewerkt. Evenmin zou er sprake zijn van tijdig reageren ter de-escalatie. Göbbels wil ook weten wanneer de volgende politieke evaluatie van het cameratoezicht gaat plaatsvinden. 

(Tekst gaat verder onder de afbeelding)

De politie hield na het incident een 19-jarige man uit Naarden aan. Hij was tevens gewond geraakt. Verder is er nog niemand opgepakt. Wel zagen agenten na het incident een groepje personen via de Herenstraat wegrennen naar de Veerstraat. Een getuigenoproep heeft tot dusver weinig concreets opgeleverd.

Uit de krant