Gemeente Gooise Meren heeft geheime stukken 'teruggevonden' | Muidernieuws
<SCRIPT SRC="//secure.adnxs.com/ttj?id=5227070&cb=[CACHEBUSTER]&referrer=muidernieuws.nl&pubclick=[INSERT_CLICK_TAG]&postcode=139" TYPE="text/javascript"></SCRIPT>

Gemeente Gooise Meren heeft geheime stukken 'teruggevonden'

  Politiek

GOOISE MEREN - Honderden documenten over de afspraken rondom een groot vastgoedproject in Muiden zijn weer boven water, maar ze blijven voorlopig geheim. Dat bleek vandaag tijdens de rechtszaak die NH heeft aangespannen tegen de gemeente Gooise Meren. De rechter gaf de gemeente opdracht haar huiswerk beter te gaan doen.

Van verslaggever Joost Lammers

De rechtszaak die vandaag in Utrecht werd gevoerd, draait allemaal om de bouw van de nieuwe woonwijk De Krijgsman op het terrein van de oude KNSF-kruitfabriek. Na jaren van onenigheid tussen de projectontwikkelaar KNSF en de gemeente Muiden werd begin 2014 een geheime overeenkomst gesloten om het geschil te beslechten. Een grote schadeclaim van KNSF was daarmee van tafel, maar de volledige inhoud van de afspraken is tot op de dag van vandaag onbekend.

De afspraken die daar werden gemaakt, hebben nog steeds invloed op het beleid van Gooise Meren. Het heeft onder meer gevolgen gehad voor de voetbalclub, de volkstuinders en ook de inwoners van Gooise Meren betalen er aan mee. Genoeg argumenten om de gemeente twee jaar geleden om openheid van zaken te vragen. De gemeente Muiden verstrekte in eerst instantie een aantal documenten. Daar hebben we al eerder uit gepubliceerd. De meesten stukken bleven echter geheim. Reden om uiteindelijk openbaarmaking via de rechter af te dwingen.

Dozen vol documenten
Dat het om veel documenten gaat, bleek vandaag tijdens de rechtszaak. De gemeente Gooise Meren heeft vier tot vijf dozen met geheime documenten naar de rechtbank in Utrecht gestuurd. Dit was het resultaat van het zoekwerk dat de rechter de gemeente had opgedragen. Bij een eerdere zitting in september vorig jaar stelde de gemeente namelijk nog dat de documenten zoek waren geraakt bij de fusieperikelen tussen Muiden, Naarden en Bussum. Een argument waarmee de rechter geen genoegen nam.

Terecht zo bleek. Die stukken zijn dus weer boven water, maar ze blijven geheim. Als het aan de gemeente en KNSF Vastgoed ligt, blijft dat voor het grootste deel van de stukken ook vooral zo. Zo geheim dat zelfs de rechter de stukken van KNSF in eerste instantie niet mocht bekijken. Pas na aandringen van rechter, heeft ze daar nu wel toestemming voor. Anders wordt het wel erg lastig oordelen, zelfs voor de rechtbank ,of openbaarheid terecht wordt geweigerd. 

Dat leidt er nog niet toe dat de rechtbank een oordeel kan vellen, want de gemeente heeft nog steeds onvoldoende gemotiveerd waarom stukken (in volledigheid) niet verstrekt worden. De rechter gaf de aanwezige ambtenaar en de advocaat van de gemeente dit daarom opnieuw als huiswerk me. Net als de opdracht om de ontbrekende stukken aan te leveren. Ze krijgen twee maanden de tijd om nu wel alles compleet te maken. 


<SCRIPT SRC="//secure.adnxs.com/ttj?id=5227070&cb=[CACHEBUSTER]&referrer=muidernieuws.nl&pubclick=[INSERT_CLICK_TAG]&postcode=139" TYPE="text/javascript"></SCRIPT>
Meer berichten
 
<SCRIPT SRC="//secure.adnxs.com/ttj?id=5227073&cb=[CACHEBUSTER]&referrer=muidernieuws.nl&pubclick=[INSERT_CLICK_TAG]&postcode=139" TYPE="text/javascript"></SCRIPT>