Afbeelding

VVD: ozb omlaag na meevaller

Politiek

GOOISE MEREN - De VVD pleit ervoor om de voorgestelde verhoging van de onroerendezaakbelasting (ozb) te verlagen. Dat kan omdat de gemeente Gooise Meren meer geld krijgt van het Rijk dan verwacht.

Met het verlagen van de verhoging hoopt de VVD voor een deel de coalitieafspraken na te komen. VVD, D66, CDA en GL beloofden de woonlasten voor bewoners van Gooise Meren niet te verhogen. Dat gaat volgend jaar toch gebeuren.
Vooral Bussumers worden daar de dupe van. Bussumers werden tot nu toe steeds gecompenseerd voor de hogere woonlasten waar ze sinds de gemeentefusie mee te maken kregen, maar de constructie met compensatie mag wettelijk niet meer. De woonlasten gaan daarmee ook voor Bussumers komend jaar omhoog en worden even hoog als voor de bewoners van Naarden, Muiden en Muiderberg. De VVD hoopt dat nu dus te beperken, zo laat woordvoerder Hugo Bellaart weten. Met het plan zou de ozb voor bewoners van Naarden, Muiden en Muiderberg wat dalen en voor Bussumers minder stijgen.

Volgens de VVD is het terugschroeven van de verhoging een logische stap. Een jaar geleden viel de bijdrage vanuit het Rijk tegen en moest het tekort worden opgelost met een verhoging van de ozb. De partij noemt het consequent om andersom hetzelfde te doen.

Het VVD-voorstel wordt volgende week besproken door de gemeenteraad.

Uit de krant