Afbeelding
Foto: Jessica de Jong

Er moet duidelijkheid komen over Stichting Goois Erfgoed

Politiek

GOOISE MEREN  - Er moet meer duidelijkheid komen over de rol en de toekomst van Stichting Goois Erfgoed. De VVD en D66 willen voor 1 oktober antwoord op een aantal vragen. Onder meer over welke monumenten in deze stichting opgenomen kunnen worden en hoe de aankoop van deze monumenten gefinancierd moet worden.

Eind 2015 richtte voormalig gemeente Naarden de Stichting Goois Erfgoed op om te voorkomen dat de Vestingwerken door het Rijk overgedragen zouden worden aan de NMO (Nationale Monumenten Organisatie). De gemeente spande zelfs een rechtszaak aan tegen het Rijk, die ze overigens verloor. De Vestingwerken zijn momenteel in handen van de NMO.

Geld besteed, maar zonder resultaat
De partijen stellen dat er geen klachten zijn over de samenwerking met de NMO en vragen zich af wat het nut nu nog is van deze in de haast opgetuigde stichting. De Stichting zou zelf ook geen geld hebben om gebouwen aan te kopen. Er inmiddels volgens de VVD zo'n 180.000 euro aan deze stichting besteed en de partijen willen graag weten wat dat heeft opgeleverd. Jelmer Kruyt (Fractie-Kruyt) maakt zich daarentegen hard voor meer activiteit rondom de stichting en stelt dat het bedrag dat de stichting tot nu toe heeft gekost veel lager is.

Het college is bezig met een inventarisatie van al het vastgoed dat zij in bezit heeft, dat zijn momenteel nog 156 gebouwen. Eind september komt ze met een lijst op de proppen en dan kijken ze ook naar de toekomst van de Stichting. Ze verwachten voor einde van het jaar een beslissing te nemen

Uit de krant