Muidernieuws - 'Crailo als duurzame woon- en werkwijk'
<SCRIPT SRC="//secure.adnxs.com/ttj?id=5227070&cb=[CACHEBUSTER]&referrer=muidernieuws.nl&pubclick=[INSERT_CLICK_TAG]&postcode=139" TYPE="text/javascript"></SCRIPT>
Foto: Bob Awick

'Crailo als duurzame woon- en werkwijk'

  Politiek

REGIO - De colleges van gemeenten Hilversum, Gooise Meren en Laren willen gezamenlijk een duurzame woon- en werkwijk ontwikkelen op het voormalig Defensieterrein Crailo. Ze zullen daartoe gezamenlijk een Gemeenschappelijke Exploitatiemaatschappij Crailo oprichten, die zorg draagt voor een ontwikkeling volgens de ambities van de gemeenten.

Dit voorstel aan hun raden maakten de colleges in de drie gemeenten vandaag bekend. De wijk die gemeenten willen ontwikkelen, dient één buurtschap te vormen die een focus heeft op het buitenleven, een samenhangend ecosysteem kent, energiepositief en materiaalbewust is en ruimte biedt aan innovatief ondernemerschap. Er komt veel ruimte voor de natuur.

33,2 miljoen
Met de aankoop van het nu nog provinciale terrein is een bedrag gemoeid van 33,2 miljoen euro. De terugverdiencapaciteit is onderdeel van een haalbaarheidsstudie die ten minste budgettair neutraal moest zijn van de gemeenten. Dat is ook gelukt, stellen de gemeenten, de huidige studie laat een bescheiden positief eindresultaat zien.

De overdracht is voorzien op 31 december van dit jaar; de koopsom wordt de komende jaren in delen betaald aan de provincie Noord-Holland, zodat de gemeentelijke begrotingen de lasten goed kunnen dragen. ‘Lasten en lusten’ worden naar draagkracht over de drie gemeenten verdeeld. Hilversum neemt voor 55% procent deel in de exploitatiemaatschappij, Gooise Meren voor 35 procent en Laren voor 10 procent. De Gemeenschappelijke Exploitatiemaatschappij Crailo krijgt een eigen directie.

Hogere ambities
Bestuurlijk woordvoerder namens de gemeenten, de Hilversumse wethouder Wimar Jaeger: "De gezamenlijke aankoop is een ambitieus alternatief voor ontwikkeling door de provincie Noord- Holland of verkoop aan derden. De colleges hanteren voor de ontwikkeling tot duurzame en landschapsvriendelijke wijk hogere ambities dan de provincie. Ook willen de gemeenten meer ruimte maken voor huurwoningen voor lagere en middeninkomens. Bovendien wordt met de gezamenlijke aankoop voorkomen dat verschillende delen van Crailo op uiteenlopende manieren worden ontwikkeld.”

De gezamenlijke aankoop voor ontwikkeling, is het resultaat van een onderzoek dat de colleges van Hilversum, Laren en Gooise Meren begin 2017 startten naar de vraag of zij gezamenlijk de gronden konden verwerven van Crailo van de provincie Noord-Holland. Crailo geldt als het laatste grote gebied in het Gooi dat kan worden ingericht voor onze inwoners en ondernemers.

reageer als eerste

<SCRIPT SRC="//secure.adnxs.com/ttj?id=5227070&cb=[CACHEBUSTER]&referrer=muidernieuws.nl&pubclick=[INSERT_CLICK_TAG]&postcode=139" TYPE="text/javascript"></SCRIPT>
Meer berichten
 
<SCRIPT SRC="//secure.adnxs.com/ttj?id=5227073&cb=[CACHEBUSTER]&referrer=muidernieuws.nl&pubclick=[INSERT_CLICK_TAG]&postcode=139" TYPE="text/javascript"></SCRIPT>