Commissaris van de Koning Johan Remkes legt eind dit jaar functie neer | Muidernieuws
<SCRIPT SRC="//secure.adnxs.com/ttj?id=5227070&cb=[CACHEBUSTER]&referrer=muidernieuws.nl&pubclick=[INSERT_CLICK_TAG]&postcode=139" TYPE="text/javascript"></SCRIPT>
Remkes tijdens een bezoek in Hilversum.
Remkes tijdens een bezoek in Hilversum. (Archieffoto: Bastiaan Miché)

Commissaris van de Koning Johan Remkes legt eind dit jaar functie neer

  Politiek

REGIO - Johan Remkes, commissaris van de Koning in Noord-Holland, legt op 1 januari 2019 zijn functie neer. Dat heeft hij vandaag in een brief aan Provinciale Staten en aan minister Kasja Ollongren van Binnenlandse Zaken laten weten. 

Johan Remkes (1951) is sinds 1 juli 2010 commissaris van de Koning(in) in Noord-Holland. Hij schrijft dat zijn afweging een lastige was. Werken in het belang van de provincie Noord-Holland, van de burgers en het bedrijfsleven, is volgens hem uitdagend en geeft een grote mate van bevrediging. "De redengeving van mijn beslissing heeft dan ook niets te maken met mijn dagelijkse werkzaamheden en verantwoordelijkheden. Wel met de door mijn partner en mij gevoelde behoefte aan een grotere vrijheid om meer tijd te nemen voor ons privéleven."

Door deze beslissing nu aan te kondigen kan tijdig en zorgvuldig in zijn opvolging worden voorzien, aldus Remkes. Ook is zijn opvolger dan voldoende ingewerkt als na de verkiezingen van Provinciale Staten op 20 maart 2019 de nieuwe Staten en het nieuwe College van Gedeputeerde Staten aantreden. Eind dit jaar rondt Remkes zijn werkzaamheden als voorzitter van de Staatscommissie parlementair stelsel, die de Staten-Generaal adviseert over de noodzaak van veranderingen in het parlementaire stelsel en de parlementaire democratie, af.

Van 22 juli 2002 tot 22 februari 2007 was Johan Remkes minister van Binnenlandse Zaken en van 2002 tot 2003 vicepremier. Eerder was hij onder meer lid van de Tweede Kamer, van Provinciale Staten van Groningen en van de gemeenteraad van de stad Groningen. Ook was hij staatssecretaris van Volkshuisvesting, Ruimtelijke Ordening en Milieubeheer en gedeputeerde in de provincie Groningen. In 2017 werd hij benoemd tot voorzitter van de Staatscommissie parlementair stelsel.

Voordat de vacature voor een nieuwe commissaris van de Koning wordt opengesteld, overlegt de minister van Binnenlandse Zaken met Provinciale Staten over het gewenste profiel van de nieuwe commissaris. Vervolgens kunnen kandidaten bij de minister solliciteren.


<SCRIPT SRC="//secure.adnxs.com/ttj?id=5227070&cb=[CACHEBUSTER]&referrer=muidernieuws.nl&pubclick=[INSERT_CLICK_TAG]&postcode=139" TYPE="text/javascript"></SCRIPT>
Meer berichten
 
<SCRIPT SRC="//secure.adnxs.com/ttj?id=5227073&cb=[CACHEBUSTER]&referrer=muidernieuws.nl&pubclick=[INSERT_CLICK_TAG]&postcode=139" TYPE="text/javascript"></SCRIPT>