Wilma Goudberg en Ben Derriks starten na de zomer.
Wilma Goudberg en Ben Derriks starten na de zomer. (Foto: Bob Awick)

Gooise Meren krijgt wijkbrandweer

  Zorg

GOOISE MEREN - Gooise Meren krijgt een wijkbrandweer. Na de zomervakantie gaan ze per plaats van start. De twaalf wijkbrandweermensen werden woensdagmiddag op de Groene Afslag bij Crailo gepresenteerd.

Voor Bussum gaan Wilma Goudberg en Ben Derriks aan de slag, voor Naarden start Stephan van Kappel. Wilma Goudberg gaat voor Muiden en Muiderberg aan de slag. Ze volgen het voorbeeld van René Wollaars die al enige tijd wijkbrandweerman voor Hilversum is. De proef met de wijkbrandweer is daar een succes en het regionale brandweerkorps ziet daarom ook aanleiding om het project uit te breiden naar de rest van de regio.

De wijkbrandweer is goed te vergelijken met de wijkagent die we natuurlijk al vele jaren kennen. De twaalf wijkbrandweermedewerkers (elf mannen en één vrouw) komen uit de eigen brandweerorganisatie en hebben dus allemaal met 'de voeten in het bluswater' gestaan, meldt de Brandweer Gooi en Vechtstreek.

Op dit moment worden deze wijkbrandweermannen en -vrouwen opgeleid en getraind zodat zij straks aan de slag kunnen. Brandweer Gooi en Vechtstreek zet hiermee een stap naar een brandveiliger leven voor alle inwoners in onze regio.

Paar uur per week
Dankzij de wijkbrandweer moet de brandweer dichter bij haar inwoners komen te staan. Elke wijkbrandweer is iedere week een paar uur zichtbaar in de eigen gemeente aanwezig.

Hij of zij legt contact met inwoners, geeft advies en informatie en gaat - op verzoek - bij mensen thuis op bezoek, bijvoorbeeld bij ouderen die langer alleen wonen. "Je kunt straks voor al je vragen over brandveiligheid bellen", vertelt Ben Derriks. "Stel je wilt weten of je rookmelders nog wel voldoen of dat ze wel op de juiste plek hangen, dan kun je contact opnemen. Dan helpen we je eerst telefonisch en als het moet komen we langs. Daarnaast gaan we meer voorlichting geven, in verzorgingstehuizen of op scholen. Ook proberen we meer op de markt te gaan staan en vragen van mensen te beantwoorden."

Verder vormgeven
De wijkbrandweermedewerkers sluiten ook aan bij bestaande netwerken binnen de gemeenten en regio. Daarbij draait alles steeds om het thema brandveiligheid. Hoe alles precies vormgegeven gaat worden wordt de komende weken nog overlegd met de gemeente.

Meer berichten