Afbeelding
Foto: PR

Huisarts bereiken in Noord-Holland kost je gemiddeld twaalf minuten

Zorg

REGIO - Wie op een zaterdagavond dringend een huisarts nodig heeft, moet in Noord-Holland gemiddeld twaalf minuten wachten tot de dienstdoende huisartsenpost de telefoon opneemt. 

Daarmee ligt de gemiddelde wachttijd boven het Nederlands gemiddelde van negen minuten. Dit blijkt uit onderzoek van klantcontactbeheerder Interswitch. In het onderzoek zijn alle Nederlandse huisartsenposten op twee verschillende zaterdagavonden gebeld. Aan de hand van deze uitkomsten is vervolgens van alle huisartsenposten de gemiddelde wachttijd berekend.Met name bij Huisartsenpost Amsterdam is de wachttijd met een gemiddelde van vijftig minuten erg hoog en tevens de hoogste gemiddelde wachttijd van alle huisartsenposten in Nederland.

Verschillen

Op provinciaal niveau scoort Flevoland het slechtst met een gemiddelde wachttijd van 19 minuten. Ook in de provincies Friesland, Noord-Brabant en Limburg ligt de gemiddelde wachttijd flink boven het Nederlandse gemiddelde van negen minuten. Daarentegen bedraagt de gemiddelde wachttijd in Drenthe slechts drie minuten, in Zeeland één minuut en in Groningen is er zelfs helemaal geen wachttijd.

Barrières 

Uit het onderzoek blijkt ook dat veel huisartsenposten door middel van een welkomstboodschap en/of keuzemenu barrières creeren om aan de lijn te blijven. Bijvoorbeeld door te benadrukken dat de patiënt mogelijk zelf de kosten voor het gesprek en de eventuele afspraak zal moeten betalen, of door de beller te verplichten een BSN-nummer in te voeren. 

De volledige onderzoeksresultaten staan op: https://www.interswitch.nl/onderzoek-bereikbaarheid-huisartsenposten/

Uit de krant