Afbeelding
Foto: MeeDoen

Speciale bankjes in Gooise Meren; Stichting 113-zelfmoordpreventie

Zorg

GOOISE MEREN - In de kernen van Gooise Meren staan sinds november bankjes die ruimte bieden voor een goed gesprek. De bankjes zijn te herkennen aan de plaque met de tekst ‘Een goed gesprek begint met iemand écht zien’, het 1K Z1E J3-logo en een QR-code.

Tess Voorma, inwoonster van Gooise Meren, nam het initiatief om deze plaquettes samen met de gemeente te plaatsen. De bankjes zijn onderdeel van de landelijke campagne van Stichting 113-zelfmoordpreventie. Er rust namelijk nog steeds een taboe op het praten over zelfdoding, terwijl een gesprek juist enorm kan opluchten en het begin kan zijn van een oplossing. Iedereen kan zo’n gesprek voeren, het is spannend maar niet moeilijk.

Tess Voorma weet uit eigen ervaring hoe moeilijk het is om te zeggen dat je het leven niet meer ziet zitten. En hoe belangrijk het is om echt gezien en gehoord te worden. “Echte interesse en echte aandacht verzachten”, zegt Tess, “je bent even niet helemaal alleen.” De bordjes van 113 roepen op om het gesprek wél aan te gaan. “Ik dacht zelf dat ik de uitzondering was bij wie het niet goed ging. Maar dat is niet zo.” Daarom heeft Voorma zich ook ingezet voor deze bordjes in Gooise Meren. “Met mij gaat het nu goed en nu wil ik anderen laten weten dat er meer hoop is dan je denkt. Je staat niet alleen.” 

De campagne is een oproep aan iedereen om het gesprek aan te gaan en écht te luisteren. 

Uit de krant