Afbeelding

Kunnen mensen met dementie Matthäus Passion zingen? Het Participatiekoor laat het zien in de Bethlehemkerk

Zorg

REGIO - De Bethlehemkerk in Hilversum is komende zaterdag het decor van een bijzondere gebeurtenis: het eerste lustrumconcert van het Participatiekoor. Onder leiding van dirigent Piet Philipse zingen mensen met dementie en hun mantelzangers dertig hoogtepunten uit de Matthäus Passion van J.S. Bach.

Sinds de oprichting in 2018 van het eerste inclusieve koor voor mensen met dementie van Nederland brengt het Participatiekoor elk jaar rond Pasen een speciale uitvoering van Bachs Matthäus Passion. Wat begon als een experiment met vijftien zangers met dementie die graag nog klassieke koormuziek wilden blijven zingen, maar daarvoor nergens meer terecht konden, is uitgegroeid tot een vast gegeven. In de inmiddels vier Participatiekoren die Nederland rijk is hebben al meer dan driehonderd mensen met dementie weer mee kunnen zingen.

Onder leiding van dirigent Piet Philipse gaan ook dit jaar in ‘t Gooi zangers met dementie de uitdaging aan om niet als patiënt, maar als evenwaardige zangers mee te doen. Hierbij worden zij ondersteund door mantelzangers: ervaren koorzangers die mensen met dementie in een veilige omgeving helpen bij het verkennen en opnieuw vormgeven van hun muzikale talenten. En dat leidt tot indrukwekkende resultaten. Zaterdagavond kunnen liefhebbers dit zelf ervaren, wanneer het Participatiekoor samen met vier vocaal solisten, het Jeugdkoor Spaarne en het Holland Symfonie Orkest hun Matthäus Passion uitvoeren. 

(Tekst gaat verder onder de foto)


In Ich will hier bei dir stehen worden dertig hoogtepunten uit Bachs beroemde passie ten gehore gebracht. Het jubileumconcert is een ode aan de kracht van verbinding die dankzij de mantelzangers mogelijk wordt gemaakt. Een concert dat laat zien dat door het samen delen van de passie voor muziek een waardevolle bijdrage geleverd kan worden aan de maatschappelijke ondersteuning van mensen met dementie. “Ich will hier bei dir stehen is een ontroerend concert voor iedereen die te maken heeft met dementie, of - net als honderdduizenden andere Nederlanders - liefhebber is van misschien wel de mooiste koormuziek die Bach ooit heeft geschreven”, zegt Erik Zwiers, oprichter en artistiek leider van het Participatiekoor.

Het concert is zaterdag 25 maart vanaf 20.00 uur in de Bethlehemkerk aan de Loosdrechtseweg 263 in Hilversum. Voor kaartjes, zie de website van het Participatiekoor.

Afbeelding

Mis niks, lees alles!

Wil je ons steunen en al onze artikelen lezen?
Kies hier je lidmaatschap.

Uit de krant