Muidernieuws - Ruim twee ton voor aanpak verwarden in 't Gooi
<SCRIPT SRC="//secure.adnxs.com/ttj?id=5227070&cb=[CACHEBUSTER]&referrer=muidernieuws.nl&pubclick=[INSERT_CLICK_TAG]&postcode=139" TYPE="text/javascript"></SCRIPT>
De gijzeling op het Media Park.
De gijzeling op het Media Park. (Foto: Bastiaan Miché)

Ruim twee ton voor aanpak verwarden in 't Gooi

  Zorg

Regio De Gooise gemeenten krijgen gezamenlijk 234.000 euro voor twee jaar van het Rijk om incidenten met verwarde personen al in een vroeg stadium tegen te kunnen gaan. Dat schrijft de Hilversumse zorgwethouder Eric van der Want namens zijn collega-wethouders binnen het sociaal domein.

"Met deze subsidie wordt een impuls gegeven aan de sluitende aanpak voor personen met verward gedrag", schrijft hij aan de gemeenteraad.
De nieuwe aanpak van de Regio moet een stevige basis bieden om een sluitende aanpak voor personen met verward gedrag uit te werken.

Van der Want verwijst daarbij naar enkele recente incidenten, waaronder een verwarde man die in Loosdrecht werd neergeschoten en ook de gijzeling van een vrouw op het Media Park in augustus. Daaruit blijkt volgens Van der Want dat extra aandacht voor de problematiek rondom personen met verward gedrag zeer noodzakelijk is.

Al voor de zomer maakten acht gemeenten in de Gooi en Vechtstreek met verschillende partners in de regio afspraken om mensen met verward gedrag te beschermen en op te vangen en daarmee het aantal incidenten rondom deze mensen terug te dringen.

Het gaat daarbij om mensen die de grip op hun leven (dreigen te) verliezen, waardoor zij zichzelf en/of anderen in gevaar kunnen brengen. In de Gooi en Vechtstreek ging het in 2016 om 861 meldingen en dit aantal stijgt jaarlijks.

De toegekende subsidie was aangevraagd in het kader van het actieprogramma 'lokale initiatieven mensen met verward gedrag'. Hiervoor ondertekende Van der Want al eerder namens de acht regiogemeenten een samenwerkingsovereenkomst met GGZ Centraal, Jellinek, Kwintes, zorgverzekeraar ZilverenKruis, De Waag, Regionale Ambulancevoorziening, Familie- en naastenvereniging Ypsilon en de politie. Ook vertegenwoordigers van cliënten, familie- en naastenvertegenwoordigers staan achter de deal.

Met de samenwerking én de subsidie willen de Gooise gemeenten onder andere de verschillende (hulpverlenings)ketens op elkaar afstemmen, professionals bijscholen inzake psychiatrische hulpverlening en de cliënt en zijn naasten beter betrekken bij zijn hulpverlening. Verder staan 24/7 toezicht op de agenda, net als de uitbreiding van beschermd wonen en de sociaal medische zorg voor dak- en thuislozen.

Volgende maand moet duidelijk zijn hoe de aanpak in deze regio verloopt.


Reageer als eerste

<SCRIPT SRC="//secure.adnxs.com/ttj?id=5227070&cb=[CACHEBUSTER]&referrer=muidernieuws.nl&pubclick=[INSERT_CLICK_TAG]&postcode=139" TYPE="text/javascript"></SCRIPT>
Elke woensdag het Muidernieuws per e-mail
Meer berichten
 

Muidernieuws nieuwsbrief

Elke woensdag het Muidernieuws per e-mail
<SCRIPT SRC="//secure.adnxs.com/ttj?id=5227073&cb=[CACHEBUSTER]&referrer=muidernieuws.nl&pubclick=[INSERT_CLICK_TAG]&postcode=139" TYPE="text/javascript"></SCRIPT>