Eline Vriens.
Eline Vriens. Foto: Tergooi

Tergooi gebruikt jodiumbron bij behandeling borstkanker

Zorg & Gezondheid

REGIO - Tergooi is begonnen met het gebruik van een piepkleine jodiumbron dat dient als locatiebron in het operatiegebied bij borstkanker. Deze bron licht-radioactief 125-jodium vervangt de zogenaamde lokalisatiedraad, die eerder vlak voor de operatie werd ingebracht om de afwijking of tumor te kunnen vinden.

Het gebruik van de jodiumbron voorkomt extra handelingen vlak vóór de operatie, is minder pijnlijk en daardoor minder belastend voor de patiënt, aldus het ziekenhuis

De jodiumbron is een radioactief korreltje, opgesloten in een klein metalen omhulsel van ongeveer vier millimeter. Deze wordt voor de operatie onder plaatselijke verdoving in de afwijking of tumor geplaatst via een dunne holle naald. Dit gebeurt bij tumoren die niet of lastig voelbaar zijn, of als een patiënt voorafgaand aan de operatie nog chemotherapie krijgt. Door de chemotherapie slinkt de tumor in veel gevallen namelijk zodanig, dat die tijdens de operatie niet of niet goed voelbaar is en ook niet meer zichtbaar is op een röntgenfoto. 

Het markeert zo de plek waar het gezwel in de borst zit of zat. De jodiumbron geeft een heel lage dosis straling af, die onschadelijk is voor gezondheid en omgeving. De chirurg kan later tijdens de operatie de bron en dus de tumor precies met een stralingsdetector terugvinden en verwijderen. Bij sommige patiënten wordt ook een jodiumbronnetje ingebracht in een okselklier als er een uitzaaiing in deze lymfeklier is gevonden. 

"Voorheen werd de plaats van een tumor in de borst vastgesteld met behulp van een zogenaamde lokalisatiedraad", aldus radioloog Esteban van Keulen. "De plaatsing daarvan werd in principe op de ochtend van de operatie gedaan. Dat gebeurde door het inbrengen van een naald met daarin een metalen gevlochten draadje dat achterblijft in de borst als de naald verwijderd wordt. Patiënten ervaarden de plaatsing vaak als vervelend en pijnlijk. 'Het lijkt alsof er een antenne uit mijn borst steekt!', hoorden we dan."

Eline Vriens, mammachirurg in Tergooi: "Door het gebruik van het jodiumbron is deze ingreep vlak vóór de operatie niet meer nodig en daardoor minder belastend voor de patiënt. De toepassing van deze techniek is een waardevolle aanvulling voor zowel de patiënt als voor Tergooi als een van de grote behandelcentra voor borstkanker in Nederland en voorkeursaanbieder op het gebied van borstkankerzorg."

Uit de krant