Han ter Heegde wil zelf ook dolgraag in Gooise Meren blijven.
Han ter Heegde wil zelf ook dolgraag in Gooise Meren blijven. Foto: Bob Awick

Raad akkoord met tweede termijn voor burgemeester Ter Heegde

Politiek

GOOISE MEREN - De gemeenteraad van Gooise Meren heeft vanavond een besluit genomen over de aanbeveling aan de minister van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties (BZK) voor de herbenoeming Han ter Heegde als burgemeester van Gooise Meren. 

GDP-raadslid Jelmer Kruijt heeft hier zojuist als voorzitter van de vertrouwenscommissie een mededeling over gedaan. De gemeenteraad komt vanavond ook bijeen voor de installatie van de wethouders. 

Voordracht

De gemeenteraad heeft het besluit genomen op voorstel van de door de raad ingestelde vertrouwenscommissie, die als taak had de aanbeveling voor te bereiden. Volgens de Gemeentewet kan een burgemeester van een gemeente bij koninklijk besluit op voordracht van de minister van BZK benoemd worden voor de tijd van zes jaar. Han ter Heegde is sinds 18 januari 2017 burgemeester van Gooise Meren. Met het besluit van de gemeenteraad wordt Ter Heegde voorgedragen voor een tweede termijn als burgemeester.

Hiermee is de procedure tot herbenoeming nog niet afgerond. De aanbeveling van de gemeenteraad wordt aan de commissaris van de Koning (CvdK) gezonden. Deze stuurt de aanbeveling van de raad, samen met zijn eigen advies, naar de minister van BZK. Op grond van de aanbeveling van de raad en het advies van de CvdK beslist de minister van BZK over de voordracht tot herbenoeming aan Zijne Majesteit de Koning, waarbij het gebruikelijk is de aanbeveling te volgen. Vervolgens vindt herbenoeming plaats bij Koninklijk Besluit.

Reactie burgervader

Burgemeester Ter Heegde bedankte de gemeenteraad voor het in hem gestelde vertrouwen. “Ik ga heel erg mijn best doen om Gooise Meren nog mooier te maken.” Daarbij maakte hij wel de kanttekening dat dus de minister en de Koning hun toestemming nog moeten geven. “Dat wordt nog even spannend.” De komende jaren worden ook zwaarder dan de achterliggende jaren, verwacht Ter Heegde. Hij wil iedereen in Gooise Meren betrekken en erbij houden. Ook de mensen die misschien door verschillende oorzaken verder van de politiek zijn afgedreven.

Afbeelding

Mis niks, lees alles!

Wil je ons steunen en al onze artikelen lezen?
Kies hier je lidmaatschap.

Uit de krant