Afbeelding
Archieffoto: MHCW

Raad Gooise Meren kiest voor nascheiding pmd

Politiek

GOOISE MEREN - De gemeenteraad van Gooise Meren heeft gisteravond vóór nascheiding van pmd (plastic, metaal en drinkpakken) gestemd. Het algemeen bestuur van de Regio Gooi en Vechtstreek neemt eind juni daarover een definitief besluit. Als het bestuur tot hetzelfde besluit komt, verdwijnt de vierde ‘kliko’ - de oranje minicontainer - uit het straatbeeld. De inwoners van Gooise Meren worden hierover binnenkort geraadpleegd via het gemeentelijk inwonerspanel.

Op basis van het rapport van adviesbureau KplusV, komt het college tot een andere optelsom van kosten, dan in omliggende gemeenten. Met een nadeel van ten hoogste 240.000 euro over de gehele regio, komt het college tot een financieel aanzienlijk minder ongunstige conclusie. Dat zich vertaalt in maximaal 1 euro extra kosten per inwoner per jaar. Op zowel de aspecten dienstverlening als duurzaamheid scoort nascheiding volgens het college beter dan bronscheiding. Het college ziet verder geen risico op regelgeving vanuit de EU of het Rijk die deze keuze zou verstoren, omdat de keuze voor de wijze van afval scheiden wettelijk aan gemeenten is toebedeeld.

Wethouder Hugo Bellaart wil als het zover is de vaart erin houden. Als de Regio besluit tot nascheiding, ziet hij graag dat de Regio snel tot aanbesteding overgaat. In december 2023 waarschuwde hetzelfde KplusV in het blad Binnenlands Bestuur, dat gemeenten bij aflopende contracten voor bronscheiding beter direct overgaan tot het claimen van capaciteit voor nascheiding. Dit vanwege de groeiende vraag vanuit overstappende gemeenten.

Raadpleging inwoners

Wethouder Bellaart kondigt ook een raadpleging aan van inwoners via het gemeentelijk Inwonerspanel. “De Regio Gooi en Vechtstreek kondigde dit in 2021 al aan. Die raadpleging vond nog niet plaats en de gemeente wil daar wel gehoor aan geven. Daarmee komt Gooise Meren eind juni niet alleen met een zienswijze van de gemeenteraad naar het bestuur van de Regio, maar ook met het oordeel van haar inwoners.”

Medio dit jaar start de GAD de nieuwe aanbesteding van de afvalstromen restafval en pmd, nadat het algemeen bestuur van de Regio daarover een besluit heeft genomen. Bij deze afweging worden de zienswijzen van de zes deelnemende gemeenten betrokken. De nieuwe aanbesteding is het moment om een keuze te maken tussen de huidige inzameling via bronscheiding of het nieuwe systeem van nascheiding. In Nederland heeft een kleine meerderheid van de huishoudens het systeem van nascheiding. Vaak nadat gemeenten eerder bronscheiding invoerden. Om een goede afweging te kunnen maken, maakte adviesbureau KplusV een doorrekening van de effecten van een eventuele overstap.

De GAD regelt de inzameling van huishoudelijk afval in Blaricum, Gooise Meren, Hilversum, Huizen, Laren, Weesp en Wijdemeren. Weesp komt vanwege de samenvoeging met Amsterdam binnenkort te vervallen en heeft ook geen stem in de besluitvorming.

Uit de krant