Op het mega supboard van Kiboco werd plezier en noodzaak mooi gecombineerd.
Op het mega supboard van Kiboco werd plezier en noodzaak mooi gecombineerd. Foto: © Bob Awick

Zonovergoten Water Cleanup in ‘de Vesting’

Natuur en Milieu

NAARDEN - Twee honden, 27 vaartuigen en 25 wandelaars deden zondag mee met de Water Cleanup in Naarden-Vesting. Met een opbrengst van honderden kilo’s afval, opgevist door in totaal 72 deelnemers noemt de organisatie deze tweede Water Cleanup op zondag een groot succes. 

Onder de deelnemers waren vele enthousiaste kinderen die al suppend het water afspeurden naar rommel. Het team van de Water Cleanup had organisaties als Vestingvaart, supclub ‘Suppen in Naarden’ en ‘Kiboco’ opgeroepen om mee te doen. En met succes; suppers waren in de overgrote meerderheid. Op het mega supboard van Kiboco werd plezier en noodzaak mooi gecombineerd. “Bewustwording bij de jeugd is één van onze speerpunten”, aldus Feye van Olden, een van de organisatoren.

(Tekst loopt verder onder de foto)


Foto: Jaap van Hassel

“Ook het verbinden staat centraal, zoals met de gemeente Gooise Meren, het Waterschap Amstel, Gooi en Vecht, bewonersvereniging Naardereiland en lokale watersportclubs”, vult Petra Olgers aan. Burgemeester Han ter Heegde en Peter Smit van het Waterschap waren gevraagd voor de opening, maar stapten met grijper óók in de rondvaartboot van Vestingvaart. De burgervader viste een vrijwel nieuwe bezem op uit de gracht. Zeilers deden eiland De Schelp en Hooft aan.

(Tekst loopt verder onder de foto)


Foto: Jaap van Hasse

De opbrengst was opvallend en hoopgevend. Een stofzuiger, twee brommers, een nieuwe houten bezem, resten van een zwemvest en een pop zijn de meest opvallende vondsten van de schoonmaak. Daarnaast werd een grote hoeveelheid zwerfafval met blikjes, flesjes, verpakkingen, doppen en andere rommel opgevist uit het water en opgeraapt op de vestingwallen.

(Tekst loopt verder onder de foto)


Jaap van Hassel

“Er is weliswaar nu een minder grote hoeveelheid afval verzameld dan bij de eerste Water Cleanup in Muiden en Muiderberg, maar we hebben ook weer nieuwe plekken ontdekt die erg vervuild zijn, zoals de Karnemelksloot en de Bussummervaart”, vertelt Matthijs Siers. Die laatste vaart werd nu aangepakt door bewoners die aan het water wonen. “Floor, een van de bewoners die aan de vaart woont, vertelde ons dat er veel meer troep in het water ligt dan ze dachten. Kortom, er blijft genoeg over om volgend jaar de Water Cleanup een vervolg te geven.”

Uit de krant