Bezoek aan de boten, daar draait het op Vlaggetjesdag toch voornamelijk om.
Bezoek aan de boten, daar draait het op Vlaggetjesdag toch voornamelijk om. Foto: Matthijs Wink

Vaarseizoen maandag van start met Vlaggetjesdag

MUIDEN - Alle Muider schippers nodigen iedereen maandag weer uit om een kijkje te komen nemen op de vloot tijdens Vlaggetjesdag, het traditionele begin van het zeilcharterseizoen.

Volgens de organisatie wordt Vlaggetjesdag 'groter dan ooit' met een recordaantal deelnemende schepen. En daar zitten hele speciale schepen bij: de pakjesboot van Sinterklaas en het stoomschip ss Succes met werkend stoomorgel zijn te bezichtigen. Dit is het grootste nog werkende stoomorgel van Europa. Ook zal er weer een aantal Volendammer kwakken te bewonderen zijn, een Volendamse ontwikkeling op de traditionele botter.

Vlaggetjes is van 11.00 tot 16.00 uur, voornamelijk langs de kade aan de Herengracht. "Er is alle gelegenheid om rond te kijken en kennis te maken met de traditionele zeilschepen, waarvan sommige al meer dan honderd jaar oud zijn. En alsof dat alles niet genoeg is, zijn er ook nog tal van extra activiteiten georganiseerd tijdens Vlaggetjesdag. Wie durft, kan bijvoorbeeld met een snelle RIB van Even Los het water op", zo meldt de organisatie.

Op de Herengracht is een markt met oude nautische ambachten, zoals een zeilmaker, nettenboer en vismandenmaker. Er is een recordaantal koren en shantykoren dat op de schepen en op de kade zal zingen. Er is een draaiorgel, er zijn muzikanten en de horeca in Muiden pakt uit met speciale menu's en acties. Verder ontbreken ook de poffertjeskraam, de haringkar en de palingroker niet.

Stichting Vaarwens ligt met de Meander V in de sluis. Daar wordt uitleg gegeven over de vaartochten die de stichting maakt met zieke mensen.

Wie vrienden van buiten Muiden wil uitnodigen, wordt door de organisatie gevraagd de auto buiten de vesting te laten parkeren. Er wordt binnen de vesting een aardige drukte verwacht. Speciaal voor Vlaggetjesdag is op de Noordpolderweg een grote parkeerplaats gemaakt in het weiland.

Organisatie: Vlaggetjesdag groter dan ooit

Naast de gebruikelijke activiteiten op Vlaggetjesdag zijn ook Forteiland Pampus en het Muiderslot open voor publiek. Beide musea hebben speciale acties voor het paasweekeinde. Wie op het Muiderslot het Gouden Valken Ei vindt kan één dag een échte ridder op het Muiderslot worden. Tijdens de paasdagen op 5 en 6 april worden er op het Muiderslot tussen de honderden paaseieren een aantal Gouden Valkeneieren verstopt. Na loting wordt op 7 april bekendgemaakt wie van de gelukkige vinders van zo'n speciaal ei met Pinksteren terug mag komen om tijdens het middeleeuws kampement één dag als ridder te leven.

Meer paaseieren. Maar dan op Pampus. Het eiland opent vandaag weer de deuren voor het publiek na de winter en heeft voor dit weekeinde extra activiteiten. Van eieren zoeken (wie vindt de Choco Pampus Paashaas?) tot eierraces en van paashaasmaskers knutselen tot op de foto met de Pampuspaashaas. De stichting staat ook met een kraampje op de Herengracht.

En voor de leesliefhebbers signeert de Muidense auteur Suzanne Hazenberg vanaf 14.00 uur voor de deur van Hip haar nieuwste boek: 'De debutant'. Meer activiteiten op www.vlaggetjesdagmuiden.nl.